SPALILA PAPINU SLIKU UŽIVO U EMISIJI! Šinejd provela život u borbi protiv maltretiranja dece: Roditelje optužila za zlostavljanje
Foto: Martin Harris / Capital pictures / Profimedia

borila se za bolji svet

SPALILA PAPINU SLIKU UŽIVO U EMISIJI! Šinejd provela život u borbi protiv maltretiranja dece: Roditelje optužila za zlostavljanje

Pop kultura -

Irska pevačica Šinejd O'Konor, koja se proslavila hitom "Nothing Compares" preminula je sinoć u 56. godini života.

Pevačicu je proslavio neverovatan glas, ali i neverovatna snaga koja je bila nekarakteristična za njeno doba. Ona je bila kontravezna, borbena i moćna, i nije se plašila to da pokaže.

Šinejd O'Konor
foto: Borna Filic / Pixel Media / Profimedia

O'Konor je rođena u problematičnoj porodici u Dablinu 8. decembra 1966. godine kao treće od petoro dece. Kasnije u životu tvrdila je da je počela da ima problema sa mentalnim zdravljem jer ju je majka fizički i seksualno zlostavljala kao dete.

U junu 1993. godine, O'Konor je napisala javno pismo u The Irish Times-u u kojem je tražila od ljudi da „prestanu da je povređuju”:

- Kad bih samo mogla da se izborim sa glasovima svojih roditelja / i prikupim osećaj samopoštovanja / Onda bih mogla zaista da pevam..."

U pismu su se ponavljale optužbe za zlostavljanje od strane njenih roditelja kao deteta koje je O'Konor iznosio u intervjuima.

Njen brat Džozef branio je njihovog oca za novine, ali se složio u vezi sa "ekstremnim i nasilnim zlostavljanjem njihove majke, emocionalnim i fizičkim". O'Konor je tog meseca rekao:

- Naša porodica je veoma zbrkana. Ne možemo da komuniciramo jedni sa drugima. Svi smo u agoniji. Ja sam u agoniji.

Šinejd O'Konor
foto: Alessandro Bosio / Alamy / Alamy / Profimedia

Bila je veoma uspešna u svojoj borbi za bolji život, a svojim stilom i svom obrijanom glavom pokazivala je borbu protiv nepravednog sveta. Šinejd se borila protiv zlostavljanja dece, što je dovelo do teških posledica po njenu karijeru.

Njen sunovrat je krenuo kada je devedesetih u toku emisije uživo (Saturday night live) pocepala sliku pape Jovana Pavla II i rekla da se treba boriti protiv zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi (dok je izvodila pesmub Boba Marlija, umesto reči rasizam je upotrebila "child abuse" Incident se dogodio devet godina pre nego što je Jovan Pavle II priznao seksualno zlostavljanje u Crkvi. Naime, sve se desilo oktobra 1992. godine, a iako joj je taj potez uništio karijeru, Šinejd ne žali što je to uradila.

Ona je nastavila da se bori, te je 2020. godine organizovala turneju koja je bila svojevrstan protest protiv zlostavljanja dece.

U intervjuu za Salon 2002. godine, na pitanje da li bi nešto promenila u vezi sa izgledom SNL-a, O'Konor je odgovorila:

- Dođavola, ne! Svi žele pop zvezdu, vidiš? Ali ja sam protestni pevač. Samo sam imala šta da skinem sa ramena. Nisam imala želju za slavom.

Šinejd O'Konor
foto: Ivica Drusany / Shutterstock Editorial / Profimedia

U emisiji Opre Vinfri 4. oktobra 2007. godine, O'Konor je otkrila da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj četiri godine ranije, i da je pokušala samoubistvo na svoj 33. rođendan 8. decembra 1999. godine.

O'Konor je rekla da je dobila tri „druga mišljenja“ i da su joj sva tri rekla da nije bipolarna. Takođe joj je dijagnostikovan složeni posttraumatski stresni poremećaj i granični poremećaj ličnosti.

U avgustu 2015. najavila je da će biti podvrgnuta histerektomiji nakon što je više od tri godine patila od ginekoloških problema.

O'Konor je kasnije okrivila odbijanje bolnice da primeni hormonsku nadomjesnu terapiju nakon operacije kao glavni razlog njenih problema sa mentalnim zdravljem u narednim godinama, navodeći:

- Bila sam bačena u hiruršku menopauzu. Hormoni su bili ludi. Imala sam samoubilačke misli.

Nakon što je 30 godina pušila kanabis, O'Konor je 2016. godine otišla u rehabilitacioni centar, kako bi prekinula svoju zavisnost. U avgustu 2017, Šinejd je objavila 12-minutni video na svojoj Fejsbuk stranici u kojem je izjavila da se oseća usamljeno otkako je izgubila starateljstvo nad svojim 13-godišnjim sinom Šejnom, da je prethodne dve godine želela da ubila se, pri čemu su je samo njen lekar i psihijatar „održavali u životu“.

Šinejd O'Konor
foto: Judy Totton / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mesec dana nakon njenog posta na Fejsbuku, O'Konor se pojavila u američkoj televizijskoj emisiji Dr. Fil u debitantskoj epizodi 16. sezone.

Prema dr Filu, O'Konor je želela da uradi intervju jer je htela da „destigmatizuje mentalne bolesti“, primećujući rasprostranjenost problema mentalnog zdravlja među muzičarima.

Šejn njen sin je izvšrio samoubuistvo u januaru 2022. Nedelju dana kasnije, nakon serije tvitova u kojima je nagovestila da će se ubiti, O'Konor je hospitalizovana.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:10

ZA SMRT RUSKIH GENERALA ZASLUŽNA NAPREDNA TEHNOLOGIJA!? Istoričar objasnio šta je uzrok pogibije vojnih starešina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track