"NAJODVRATNIJA ŽENA" SOPSTVENOM MUŽU NAŠLA LJUBAVNICU: Zahtevala da je zove "MAMA" i svi su ubeđeni da mu je ona DOŠLA GLAVE
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

MNOGI JE NE VOLE

"NAJODVRATNIJA ŽENA" SOPSTVENOM MUŽU NAŠLA LJUBAVNICU: Zahtevala da je zove "MAMA" i svi su ubeđeni da mu je ona DOŠLA GLAVE

Pop kultura -

Joko Ono ostala je upamćena kao žena koja je "uništila" Bitlse. Malo ljudi zna šta je sve Joko Ono napravila kada je kultura u pitanju, njena specijalnost bile su slike, performansi, video i muzika.

Njen prvi brak bio je s Tošijem Ičijanagijem, za kog se udala 1956, protiv volje svojih roditelja. U drugi brak ušla je 1962. s Entonijem Koksom, filmskim producentom, s kojim je dobila i ćerku.

Njen treći brak bio je s Džonom Lenonom. Upravo ta veza i brak doneli su joj ne baš laskavi nadimak - najodvratnija žena koja je hodala planetom. Kako Joko Ono nikada nije komentarisala natpise, nije se bunila, nije ništa demantovala, taj nadimak je ostao do danas.

Džon Lenon, Joko Ono
foto: Profimedia

Džona Lenona ubio je obožavatelj Mark Dejvid Čepman ispalivši u njega četiri metka, a iako je hitna pomoć stigla za samo nekoliko minuta, lekari su mogli samo da konstatuju smrt. Joko je već sledećeg dana objavila da neće biti sahrane, te da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo prosut u Central Parku, gde se danas nalazi spomenik "Strawberry Fields Memorial".

Lenon je sve svoje bogatstvo ostavio Joko i njihovom sinu, dok prvoj ženi i sinu iz tog braka nije ostavio ništa. Tek nakon njegove smrti saznalo se št mu je Joko radila i kako se ponašala.

Džon Lenon, Joko Ono
foto: Bron: ANP Historisch Archief / Ruud Hoff

Kako se kasnije saznalo, njihov susret nije bio slučajan. Pratila ga je gde god bi se pojavio. U knjizi "Biti Džon Lenon: A Troubled Life", autor Rej Konoli tvrdi da je Joko prvo htela da Lenon sponzoriše njeno umetničko delo i nije prihvatila ne kao odgovor.

Obasipala ga je pismima, a navodno niko osim njega nije bio oduševljen njome. Navodno je prvo opsedala Pola Mekartnija, ali on ju je odbio. Džonova teta Mimi navodno ju je zvala "otrovnim patuljkom", nije je volela ni njegova porodica, a ni članovi benda. Polako ga je zavodila, sve dok nije ostavio suprugu Sintiju.

Joko Ono
foto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

"Dobila je šta je htela, postala je slavna", piše autor dodaje da se Džon nakon toga više nije odvajao od nje. Pohađala je sva snimanja Bitlsa, a čak su se i oblačili isto. Prigovorila mu je i da joj se ne sviđa šta Bitlsi sviraju. Priča se i da je Lenon postao zavisan od heroina upravo zbog nje.

Čarolija u njihovoj vezi počela je da nestaje 1972. godine. Lenon nije prihvatao da će ga Joko ostaviti pa je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala 22-godišnjoj Mej Pang, koja je radila za njih i s kojom je Džon provodio vreme.

Joko Ono
foto: Profimedia

Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je tada navodno bio srećniji nego ikada. Osim kad bi ga Joko nazvala, a to bi se događalo deset puta dnevno, piše Stil.

Autor knjige piše da je Joko Lenonu bila više od žene, a čak ga je navodno terala da je zove "majka", što je činio sve do svoje smrti. Na kraju je postala njegova menadžerka, preuzela je kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega.

Joko tvrdi da joj Lenon i dalje nedostaje, a i dalje se bavi umetnošću, te redovno nastupa na umetničkim bijenalima.

(Kurir.rs/ Stil)

Bonus video:

05:55

KAKO JE LJUBAVNICA NASLEDILA PENZIJU PARTNERA UMESTO NJEGOVE SUPRUGE?! Advokat navode pravne mogućnosi: Iskoritila pravo deteta?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track