"OSEĆAO SAM SE KAO DA UMIREM OD NJIH" Metju Peri govorio o INFUZIJI KETAMINA u memoarima: "Mamurluk je bio težak, nije to za mene"
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

EVO ŠTA JE REKAO

"OSEĆAO SAM SE KAO DA UMIREM OD NJIH" Metju Peri govorio o INFUZIJI KETAMINA u memoarima: "Mamurluk je bio težak, nije to za mene"

Pop kultura -

Zvezda 'Prijatelja', glumac Metju Peri preminuo je krajem oktobra u 54. godini od posledica konzumiranja ketamina i utapanja. Njegova smrt je proglašena nesrećom.

Toksikološki izveštaj otkriva da je bio na terapiji infuzijom ketamina za depresiju i anksioznost i da je otišao na poslednji tretman nešto više od nedelju dana pre smrti.

Metju Peri, Čendler Bing, Prijatelji
foto: Printscreen YouTube

Međutim, lekar je zaključio da ketamin u njegovom telu u trenutku njegove smrti nije mogao biti od te terapije infuzijom, jer njegovi efekti traju 3 do 4 sata ili manje. Ketamin u njegovom telu izazvao je kardiovaskularnu prekomernu stimulaciju i respiratornu depresiju, dok su utapanje, koronarna arterijska bolest i efekti buprenorfina, leka koji se koristi za lečenje poremećaja upotrebe opioida, bili faktori smrti.

Kako se navodi, glumac je neko vreme išao na terapiju infuzijom ketamina svaki drugi dan, ali je lekar pre šest meseci odlučio da mu to nije toliko često potrebno. Očigledno, medicinski islednik tvrdi da je Peri bio trezan 19 meseci u vreme svoje smrti.

Glumac je zapravo pisao o infuzijama ketamina u svojim memoarima „Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar“, prenose strani mediji. On je objasnio da je svakodnevno dobijao infuzije tokom rehabilitacije u Švajcarskoj tokom pandemije koronavirusa.

Metju Peri, Matthew Perry
foto: SPOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

- Ketamin je bio veoma popularna ulična droga osamdesetih godina prošlog veka. Sada postoji sintetički oblik, a koristi se iz dva razloga: za ublažavanje bolova i pomoć kod depresije. Mogli su da je nazovu 'Mati' - našalio se i potom opisao kako je izgledao proces infuzije.

- Odveli bi me u sobu, seli me, stavili slušalice da mogu da slušam muziku, povezivali bi mi oči i davali mi infuziju - napisao je Peri i dodao da bi se tokom infuzije osećao kao da umire sat vremena.

- Mislio sam 'to se dešava kada umreš'. I dalje bih se prijavio za to sr*nje jer je bilo nešto drugačije, a sve drugačije je dobro. Uzimanje ketamina je kao da te udare u glavu ogromnom srećnom lopatom. Ali mamurluk je bio težak i nadjačao je lopatu. Ketamin nije bio za mene - zaključio je Peri u svojim memoarima.

(Kurir.rs/24sata.hr/A.G)

Bonus video:

00:55

LAUŠEVIĆ JE URADIO NEŠTO ŠTO MI JE SMETALO, A ZBOG TOGA SAM TO ŠTO JESAM! Jami o tome kako joj je glumac obeležio karijeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track