Jednom nedeljno ima onih koji vole da sednu u restoran i uživaju u svom omiljenom jelu. Vaše je samo da se lepo obučete, sredite i nema kuvanja, propratnih mirisa niti pranja sudova. Međutim, kada uzmete jelovnik u ruke, ukoliko ste izbirljivi ili neodlučni, mogli biste da naiđete na problem. Šta jesti danas?

U prvu pomoć priskaču konobari koji će vas uputiti na "jelo dana" ili specijalitet kuće. Ali, sudeći po komentarima brojnih kuvara i ugostitelja širom sveta, neka jela bi trebalo da preskočite u restoranima. Koja i zašto?

screenshot-20240122-141802.jpg
Youtube Printscreen 

1. Morski plodovi

Na pravom mestu našli su se morski plodovi. Na mestima koja su daleko od mora, ribe i morski plodovi uglavnom nisu sveži, već se čuvaju u zamrzivaču.

- Lično, ako sam 30 km udaljen od mora, ne naručujem morske plodove -, kaže kuvar Stiv Lazarus, prenosi The Sun.

2. Restorani sa specijalnom hranom

"Izbegavam da naručujem šnicle u restoranima koji nisu specijalizovani za njih. Razmažen sam, jer sam radio u mnogima od njih i znam kako se prave", rekao je Šon Kvin, kuvar sa 10 godina iskustva. On takođe dodaje da u kineskim restoranima izbegavate jela koja nisu kineska.

profimedia0211304113.jpg
Dan Dalton / Caia Image / Profimedia 

3. Specijalitet kuće

"Jedan od mojih šefova mentora savetovao me je da nikada ne naručujem specijalitete kuće. Kaže da se specijaliteti obično prave od ostataka stare hrane koje žele da se reše", otkrio je kuvar Haner Soloven.

4. Riba nedeljom

"Ako jedete ribu nedeljom, verovatno nećete jesti svežu. Većina vlasnika nabavlja hranu tokom radnih dna", poručuje Joran Karlsen koji je studirao na "Culinary Art's".

(Kurir.rs/MONDO/A.G.)

Bonus video:

00:39
"KADA DOĐETE U RESTORAN, OBAVEZNO OVO PITAJTE KONOBARA" prof. dr Perišić o unosu plastike: Deco, igrajte se sa drvenim igračkama! Izvor: Kurir televizija