SPEKTAKULARNO OTVARANJE KANSKOG FESTIVALA Slavnoj glumici uručena ZLATNA PALMA, a stručni žiri predvodi rediteljka HIT BLOKBASTERA
Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prve večeri prikazana je komedija "Drugi čin"

SPEKTAKULARNO OTVARANJE KANSKOG FESTIVALA Slavnoj glumici uručena ZLATNA PALMA, a stručni žiri predvodi rediteljka HIT BLOKBASTERA

Pop kultura -

Kanski filmski festival otvoren je u utorak uručenjem počasne Zlatne palme glumici Meril Strip. Prve večeri prikazana je komedija "Drugi čin", ali je svu pažnju privukla holivudska zvezda, koja je ovogodišnji laureat.

Meril Strip
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

- Tako sam zahvalna što vam nije dosadilo moje lice posle svih ovih godina. Moja majka, koja je uglavnom bila u pravu za sve, rekla mi je jednom prilikom: "Meril, draga moja, videćeš. Sve prolazi tako brzo." I bila bila je u pravu. Sve traje prekratko, osim mog govora, koji je predugačak - rekla je glumica uz osmeh, a publika ju je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Meril Strip, Kanski festival
foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

O glavnoj nagradi na festivalu prvi put će odlučivati američka filmska autorka Greta Gerving, koja će predsedavati žirijem. Umetnički direktor festivala Tjeri Fremo u ponedeljak ju je pohvalio kao "idealnog reditelja", s obzirom na njen rad na umetničkom i studijskom filmu i njeno interesovanje za istoriju bioskopa, a takođe istakao je da je oduševljen njenim blokbasterom "Barbi".

Greta Gervig
foto: Juan Rico / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Greti se u žiriju pridružuju Lili Gledston, zvezda filma "Ubice cvetnog meseca", francuska glumica Eva Grin, španski reditelj H. A. Bajona, francuski glumac Omar Si, libanski glumac i reditelj Nadin Labaki, japanski reditelj Hirokazu Koreeda, turski scenarista Ebru Džejlan i italijanski glumac Pjerfrančesko Favino.

Kanski Festival, Nagrada, Profimedija, Zlatna Palma
foto: Profimedia

U narednih deset dana u Kanu će premijerno biti prikazana "Furioza: Pobesneli Maks saga" Džordža Milera, "Megalopolis" Frensisa Forda Kopole, ali i očekivani novi filmovi Paola Sorentina, Jorgosa Lantimosa, Andree Arnolda i Kevina Kostnera. Vladimir Perišić član žirija

Srpski reditelj Vladimir Perišić jedan je od članova žirija prestižnog Kanskog filmskog festivala za kategoriju kratkog filma i La Cinef nagrade.

On je prošle godine domaćoj kinematografiji doneo nagradu sa ovog svetski priznatog festivala, nakon 28 godina pauze, čime je potvrdio svoje mesto na svetskoj filmskoj sceni.

Vladimir Perišić
foto: Nenad Kostić

- Čast mi je što sam deo ovog žirija i radujem se da otkrijem filmove u selekciji. To je žiri koji dodeljuje Zlatnu palmu za kratki film i nagrade za najbolje studentske filmove. Moj diplomski film je bio u selekciji La Cinef, i to je bio moj prvi susret sa Kanom. Imam neku posebnu emotivnu vezu sa tom selekcijom i radujem se da joj se na ovaj način vratim - rekao je Perišić.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track