"STVARNA PROGONITELJKA" IZ HIT SERIJE "BABY REINDEER" TUŽI NETFLIX: Traži 70 miliona dolara, tvrdi da su joj UNIŠTILI ŽIVOT
Foto: Tim Anderson / MirrorPix / Profimedia

ANGAŽOVALA POZNAT TIM ADVOKATA

"STVARNA PROGONITELJKA" IZ HIT SERIJE "BABY REINDEER" TUŽI NETFLIX: Traži 70 miliona dolara, tvrdi da su joj UNIŠTILI ŽIVOT

Pop kultura -

Žena iz Škotske koja je navodno bila inspiracija za lik jezive proganjateljke iz Netfliksove hit serije "Baby Reindeer", angažovala je poznatu američku advokatsku kancelariju.

Američki advokati koji zastupaju ženu podneli su tužbu protiv striming giganta Netflixa i škotskog glumca, scenariste i komičara Ričarda Gada, autora hit serije "Baby Reindeer". U dokumentima do kojih je došao list Daily Record, njujorški advokat Ričard A. Rot i njegova kancelarija "Roth Law", poznata po izuzetno agresivnom zastupanju svojih klijenata, zatražili su suđenje pred porotom na Okružnom sudu u Kaliforniji.

Žele da dokažu da je Netflix "lagao" tvrdeći da sedmodelna serija Ričarda Gada prikazuje istinitu priču o tome kako ga je maltretirala osuđivana proganjateljka koja je bila i u zatvoru, te da ga je seksualno zlostavljala. Tvrde, takođe da su te tvrdnje iznesene - zbog pohlepe.

"‘Ovo je istinita priča - ‘Baby Reindeer, Epizoda 1‘. Gornji citat iz prve epizode Netflixove serije ‘Baby Reindeer‘ najveća je laž u istoriji televizije", piše na početku tužbe.

"To je laž koju su izrekli Netflix i tvorac serije, Ričard Gad, iz pohlepe i žudnje za slavom; laž osmišljena kako bi (serija) privukla više gledalaca, pridobila više pažnje, zaradila više novca i okrutno uništila život tužiteljke, nevine žene koju su Netflix i Ričard Gad oklevetali u neviđenoj meri", nastavlja se u dokumentu.

Ukratko, protiv Netflixa podnose tužbu "za klevetu, namerno izazivanje emocionalne boli, nemar, krajnji nemar i kršenje prava na privatnost tužiteljke" koji su posledica brutalnih laži koje su optuženi izrekli o njoj u televizijskoj seriji "Baby Reindeer".

"Laži koje su optuženi izrekli o njoj pred više od 50 miliona ljudi širom sveta, uključuju tvrdnju da je dvaput osuđena kao proganjateljka na pet godina zatvora, i da je seksualno napala Gada. Optuženi su izrekli te laži i nikada nisu prestali da lažu, jer je to bila bolja priča od istine, a bolje priče donose novac", obrazlažu advokati.

Oni tvrde kako Netflix nije učinio ništa kako bi proverio istinitost priče koju je Gad ispričao - nisu istražili da li je zaista bila osuđivana "što je vrlo ozbiljna pogrešna interpretacija činjenica". Takođe, nisu ništa učinili kako bi razumeli odnos između Gada i tužiteljke, ako ga je uopšte bilo.

"Kao rezultat laži, zloupotreba i krajnje nepažnje optuženih, njen život je uništen. Jednostavno, Netflix i Gad uništili su njen ugled, karakter i život."

Advokati žene zahtevaju suđenje kako bi ona mogla da traži odštetu od 50 miliona dolara, kao i troškove advokata i zakonske kamate. U tužbi se traži "presuda protiv optuženih za naknadu štete u maksimalnom iznosu dozvoljenom zakonom, u iznosu koji premašuje 50 miliona dolara, za duševnu bol, privatne i poslovne gubitke". Zatim, navode u obrazloženju, traže "presudu protiv optuženih za zaradu od serije ‘Baby Reindeer‘, u maksimalnom iznosu dozvoljenom zakonom, u iznosu koji premašuje 50 miliona dolara, isključujući pravne naknade i troškove". Na kraju, u tužbi se traži i dodatnih 20 miliona dolara, to jest presuda "protiv optuženih za kaznene odštete u maksimalnom iznosu dozvoljenom zakonom, za koji se veruje da premašuje 20 miliona dolara uz zatezne kamate i naknade advokatima". Ukupno, tužba je teška više od 70 miliona dolara.

Njeni pravni zastupnici pišu da je zbog serije njen život uništen, te da su iz tog razloga njihovi zahtevi razumni.

"Baby Reindeer" postala je jedna od najpopularnijih Netflixovih serija svih vremena.

Donija Dana, lika kog u seriji glumi sam Gad, proganja žena u seriji po imenu Marta. Vrlo brzo nakon što je serija stigla na Netflix, fanovi su na internetu počeli da traže "stvarnu Martu". Nastao je pravi haos, a kada je "otkrivena" 58-godišnja Fiona Harvi, pravnica iz Škotske, na kraju je preko Daily Recorda izišla u javnost imenom i prezimenom, tvrdeći da joj je život uništen, pobijajući tvrdnje iz serije da je bila u zatvoru.

Rekla je i da se boji za svoj život.

- Gad i Netflix prikazali su ovo kao istinitu priču i sada mi neki mali čovek iz Severne Karoline šalje pretnje smrću jer veruje u to - rekla je i najavila tužbu protiv autora serije i strimera. U prvom trenutku govorila je da će sama sebe zastupati jer nema novca za advokate. S obzirom na angažovanje Rota, stvari su se očigledno promenile.

Netflix i Ričard Gad zasad se nisu oglasili o tužbi.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ L. S)

Bonus video:

04:41

ZAŠTO NETFLIX, HBO, AMAZON NE ŽELE DA PRIKAZUJU OVAJ FILM? Glumac iz Njujorka o milionskom projektu i INTERESU da se OVO NE SAZNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track