Podaci koje je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) ukazuju na značajan rast broja stranih kupaca nekretnina u Srbiji tokom 2023. godine. Naime, 4,81% kupaca nekretnina dolazi iz inostranstva, što je značajan porast u poređenju sa prethodnom godinom kada je taj procenat iznosio 2,93%.

Ko kupuje stanove u Beogradu?

Većinu kupaca na tržištu nekretnina u Beogradu i dalje čine građani Srbije, ali značajan uticaj imaju i kupci iz inostranstva.

Mnogi od njih su naši državljani iz dijaspore koji tradicionalno investiraju u nekretnine na domaćem tržištu, smatrajući to sigurnom investicijom. Kako saznajemo iz agencija za nekretnine Beograd, najtraženije lokacije su Vračar, Stari grad, Savski venac i Novi Beograd.

Rusi su se poslednjih godina izdvojili kao zakupci stanova i poslovnih prostora, ali sve češće se odlučuju i za kupovinu preko agencija. Osnivaju mnoge firme koje se zatim pojavljuju kao kupci nekretnina.

Među kupcima su i Ukrajinci, dok iz Evropske unije najviše dolaze iz Francuske i Nemačke. Prisustvo imaju i kupci iz Amerike, Kanade i Australije, dok iz susednih zemalja najviše dolaze iz Bosne, ali sve je više i iz Mađarske.

Fokus na luksuzne stanove

Interesovanje za nekretnine u Beogradu najviše je usmereno na kupovinu luksuznih stanova u novogradnji. Ove stanove najčešće traže kupci iz zemalja sa višim životnim standardom, dok su stariji stanovi na periferiji grada popularniji među onima sa manjim budžetom.

Strani kupci su spremni da izdvoje velike sume za luksuzne stanove, posebno u naseljima kao što su Beograd na vodi, Vračar, Novi Beograd i Stari grad. Međutim, oni zahtevaju kvalitet, a ne samo lepu fasadu. Cena luksuznih stanova u Beogradu dostiže i do 10.000 evra po kvadratu, dok izdavanje varira između 1.500 i 3.500 evra mesečno.

Pored vrhunskog kvaliteta gradnje i dobrog pogleda, inostrani kupci insistiraju na besprekornoj dokumentaciji, luksuznom sadržaju i obezbeđenom parkingu. Poslovni ljudi i mladi IT stručnjaci čine glavni deo kupaca ovakvih stanova.

Sa druge strane, kuće i poslovni prostori se ređe kupuju. Ipak, primetno je sve veće interesovanje za građevinsko zemljište, posebno kod stranih kompanija koje žele da grade velike stambene komplekse.

Takođe, Rusi i Ukrajinci često traže i kuće van Beograda, u mestima udaljenim do sat vremena vožnje od grada. Dok stranci generalno više ulažu u stanove, državljani Severne Makedonije su kupuju kuće zbog dalje gradnje. Pored toga, primetan je i dolazak Mađara koji su mahom zainteresovani za kupovinu građevinskih parcela.

Kako stranac može postati vlasnik nekretnine u Srbiji?

Strani državljani mogu postati vlasnici nekretnina u Srbiji pod određenim uslovima. Srbija je sklopila bilateralne ugovore sa određenim zemljama, koji omogućavaju recipročna prava na sticanje nekretnina.

Ovo znači da, ako državljani tih zemalja mogu ďa kupuju nekretnine u Srbiji, isto pravo imaju i srpski državljani u tim zemljama. Ovaj princip recipročnosti, kako objašnjavaju iz beogradske agencije Predrag nekretnine, predstavlja osnovni uslov da strani državljani steknu nekretnine.

Kada stranac želi da kupi nekretninu u Srbiji, a ne razume srpski jezik, mora da angažuje sudskog tumača koji poznaje njegov jezik.

Takođe, potrebno je prisustvo dva svedoka koji su punoletni, poslovno sposobni i govore i srpski i jezik kupca. Troškovi overe ugovora su isti kao za domaće državljane, ali se dodatno plaća taksa od 1.800 dinara po potpisu za tumača i svedoke.

Zaključak

Sve veći broj stranih državljana ulaže u nekretnine u Beogradu, posebno u luksuznim delovima grada gde su cene daleko iznad mogućnosti prosečnih građana Srbije. Najviše stranih kupaca dolazi iz Rusije, ali i iz drugih zemalja poput Ukrajine, Francuske, Nemačke, Amerike, Kanade, Australije i Severne Makedonije.

Oni najčešće kupuju luksuzne stanove u novogradnji u naseljima kao što su Beograd na vodi, Vračar, Stari grad i Novi Beograd. Ovi stanovi dostižu cene do 10.000 evra po kvadratu, dok se izdavanje kreće između 1.500 i 3.500 evra mesečno.

Strani kupci, uključujući poslovne ljude i IT stručnjake, insistiraju na vrhunskom kvalitetu gradnje, dobroj dokumentaciji, luksuznim sadržajima i obezbeđenom parkingu.

Osim stanova, raste interesovanje za građevinsko zemljište, dok se kuće van Beograda kupuju ređe, ali su popularne među Rusima i Ukrajincima. Naši državljani iz dijaspore takođe aktivno ulažu u nekretnine, videći ih kao sigurnu investiciju.

(promo)

Bonus video:

kurir televizija GLUMAC ISPRIČAO DIRLJIVU ANEGDOTU SA MANDOM! Bio je tu u veoma važnom trenutku za mene! PROGOVORIO O NASTAVKU "SELO GORI"