"ONA IMA STALNU BITKU S IDENTITETOM, A MAJČINSTVO GLEDA KAO ZAROBLJAVANJE": Slavna glumica iz "Kuće zmaja" govori o NEBINARNOSTI
Foto: Ian West / PA Images / Profimedia

"ONA IMA STALNU BITKU S IDENTITETOM, A MAJČINSTVO GLEDA KAO ZAROBLJAVANJE": Slavna glumica iz "Kuće zmaja" govori o NEBINARNOSTI

Pop kultura -

Serija "Kuća zmaja" se vratila posle skoro dve godine pauze, a druga sezona ovog ostvarenja startovala je izrazito mračno.

Jedna od vodećih uloga, Renire Targrjen poverena je Emi D' Arsi koja se izjašnjava kao nebinarna osoba.

- Reinira ima stalnu bitku sa svojim ženskim identitetom i suštinski je autsajder. Shvata da bi njen položaj bio sasvim drugačiji da je muškarac, a na majčinstvo gleda kao na potencijalno zarobljavanje identiteta. Nebinarna sam osoba. U sebi imam i muški i ženski identitet, a upravo se u mom liku ta borba odigrava - istakla je Ema o svojoj ulozi u "Kući zmaja" svojevremeno.

Privilegija je biti rodno nekonformna osoba

D' Arsi je dugo živela u uverenju da se njen identitet nikada neće poklopiti sa njenim profesionalnim angažmanom.

- Čini mi se da je prava privilegija biti rodno nekonformna osoba na ekranu - rekla je D' Arsi, pa dodala:

- Kada sam bila mlađa, mislila sam da će, ako budem mogla da se bavim glumom, to biti sasvim odvojeno od mog identiteta, i da će verovatno ostati odvojeno. Nisam znala da će biti moguće da se te dve stvari preklapaju i međusobno komuniciraju - priznaje Ema.

Glumica je dodala da je veoma ohrabrujuće videti sve više rodno nekonformnih trans i nebinarnih osoba u medijima, zaključivši:

- Ispostavilo se da zaista postoji prostor.

Želela sam prostor koji zauzimaju muškarci

U više navrata Ema D' Arsi je govorila o ulozi Renire Targarjen koju tumači u "Kući zmaja", te koliko se ova rola poklapa sa osobom koja je oživljava na ekranu.

- Ako Renira na bilo koji način preispituje svoj rod, to je zato što vidi muškarce kako zauzimaju prostor koji njoj nije omogućen - rekla je D'Arsi u intervjuu za Vanity Fair.

- I ona žudi za tim prostorom, što je navodi da razmišlja o tome zašto joj nisu omogućene iste stvari kao, recimo, njenom stricu Demonu, kom je veoma slična... Ipak, pravila se potpuno drugačije primenjuju na njih dvoje.

To je iskustvo koje D' Arsi kaže da je donekle povezano sa njenim životom:

- Mislim da sam verovatno počela sa vrlo sličnim osećajem kada sam bila mlađa, u smislu želje da zauzmem prostor na način na koji sam videla da to čine dečaci i muškarci.

Prelepo i ironično

Tokom intervjua na crvenom tepihu za E! News na dodeli Zlatnih globusa 2023. godine, glumica je podelila da je prepoznavanje za ulogu Renire "nestvarno", s obzirom na to da je na početku karijere:

- Nisam i ne moram da se predstavljam kao žena kako bih uspela u filmskoj industriji. Prestala sam da se pretvaram da sam nešto što nisam. I čudno je što sam u tom trenutku nominovana za najbolju glumicu na Zlatnim globusima, što je, na neki način, prelepo ironično.

Inače, Emino primarno interesovanje bila je likovna umetnost, ali je u toku studiranja glumila i režirala brojne predstave.

Maestralna gluma

Trenutno, junakinja koju tumači D' Arsi u ostvarenju "Kuća zmaja" pokušava da preživi gubitak sina, a uporedo je u neprekidnoj borbi za tron i vlast nad imaginarnim carstvom Vesterosom.

D' Arsi uz Oliviju Kuk, koja tumači Alisent Hajtauer, vodeća je figura u borbi "Crnih" i "Zelenih" za Gvozdeni presto.

Virtuoznost obe umetnice najčešće se vidi u scenama u kojima ima malo govora, gde maestralno ispoljavaju svoje unutrašnje borbe putem pokreta tela i uverljive facijalne ekspresije.

(Kurir.rs/SD/J.M)

Bonus video:

01:18

IZAZOVNA MIRKA VASILJEVIĆ NA CRVENOM TEPIHU BEZ BRUSA! Glumica otkrila kako je bez Vujadina Savića: Uvek nađem nekoga za veče!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track