ŠVAJCARCI NEGODUJU ZBOG EVROVIZIJE: Polovina ne želi da budu DOMAĆINI sledeće godine, kontroverzni pobednik napravio POMETNJU
Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

ANKETA POKAZUJE

ŠVAJCARCI NEGODUJU ZBOG EVROVIZIJE: Polovina ne želi da budu DOMAĆINI sledeće godine, kontroverzni pobednik napravio POMETNJU

Pop kultura -

Gotovo polovina stanovnika Švajcarske ima negativno mišljenje o tome da budu domaćin takmičenja za pesmu Evrovizije sledeće godine, prema rezultatima ankete koje je u subotu objavio list Blick.

Reprezentativna anketa na gotovo 25.000 ljudi pokazala je da se 49 odsto jasno ili donekle protivi održavanju muzičkog takmičenja, dok je 46 odsto jasno ili donekle za.

Evrovizija, Evrovizija 2024, Nemo
foto: EPA Jessica Gow

Pet odsto još nema mišljenje.

Ipak, hteli to ili ne, u Švajcarskoj će se 2025. održati muzička ekstravagancija zahvaljujući pop pevaču Nimu, koji je osvojio glavnu nagradu na ovogodišnjem takmičenju u Malmeu u Švedskoj s veselom pesmom „The Code“ o rodnom nekonformizmu.

Budući da je Nimo pobedio za Švajcarsku, jezično raznolika i poznata neutralna alpska zemlja iduća će ugostiti takmičenje na kojem nastupaju izvođači s celog kontinenta, pa i šire.

Nemo, Nemo Metler
foto: EPA/Jessica Gow

Lokacija još nije utvrđena.

Cirih i Ženeva su se prijavili, dok su glavni grad Švajcarske, Bern, i obližnji grad Bil dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo.

Anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim nivoom obrazovanja i levim političkim stavovima nego među ostalim grupama stanovništva.

Protiv održavanja Evrovizije u Švajcarskoj 74 je odsto pristalica desničarske stranke SVP.

Nemo, Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: ARND WIEGMANN / AFP / Profimedia

Prema Blicku, to bi takođe moglo da ima veze s činjenicom da se Nimo identifikuje kao nebinarna osoba i preferira they/them zamenice u engleskom jeziku.

Nimova pobeda na jednoj od najvećih evropskih scena pokrenula je raspravu o tome treba li treći pol da bude registrovan u Švajcarskoj.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ L. S.)

Bonus video:

05:16

Teya Dora ce ugostiti Bejbi Lazanju pre Exit-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track