Fransoaz Betakur Mejersje najbogatija žena na svetu, a priča o njenom bogatstvu ispričana je u dokumentarnoj seriji ''The Billionare''.

Iako njeno ime mnogi ni ne znaju, u svetu milijardera i te kako je poznata, a ovo je njena priča.

Fransoaz Betakur Mejers je francuska poslovna žena, filantrop, spisateljica i ono najvažnije - naslednica. Rođena je 1953. godine u gradu Neji na Seni u Francuskoj kao jedino dete Lilijane Betakur i političara Andrea Betakura.

foto: EPA/Ian Langsdon

Lilijanin otac, Fransoazin deda, Ežen Šuler, osnovao je danas svetski priznatu kozmetičku kompaniju L'Oreal 1909. godine, nekoliko godina nakon što je studirao hemiju i iskoristio svoje veštine da razvije formulu za farbanje kose koja se brzo pokazala popularnom.

S majkom Lilijan nikad nije imala mnogo zajedničkih interesovanja pa je ćerki čak zamerala da živi previše skromno, daleko od očiju javnosti. Štaviše, iako poseduje enormno bogatstvo, zanimljivo je da ne ulaže mnogo novca u svoj izgled. Uopšte se ne šminka, retko se fenira i skoro nikad ne čupa obrve.

foto: Abaca / Abaca Press / Profimedia

Njena majka u trenutku svoje smrti, u 96. godini, vredela je 44 milijarde evra, a nakon njene smrti, vrednost L'Oreala znatno je porasla pa je tako od decembra 2023. Fransoaz ta koja trenutno vredi 89 milijardi dolara. S tim iznosom trenutno je 15. najbogatija osoba na planeti.

Iako je Fransoaz bila jedina Lilijanina ćerka, zanimljivo je da je u svojoj ostavštini Lilijan stavila i još jednu osobu – svog fotografa. S njim je ćerka vodila pravnu bitku jer je njenu majku godinama iskorišćavao za ogromne svote novca.

foto: Printscreen/ Youtube

Što se tiče njenog ljubavnog života, Fransoaz je od 1984. godine u braku sa Žan-Pjerom Mejersom, izvršnim direktorom kompanije L'Oreal i unukom rabina ubijenog u Aušvicu. Zbog suđenja njenom dedi, koji je sarađivao s nacistima, njen brak je u početku bio pun osuda.

Fransoaz je zbog supruga čak promenila i veru i prešla u judaizam, a decu, Žana-Viktora i Nikolasa, ona i suprug su odgajali kao Jevreje.

Imala je i važnu ulogu u događaju koji je šokirao svet pre pet godina. Kad je francuska katedrala Notr Dam pretrpela požar 2019. godine, ona je, preko L'Oreala i fondacije Betankur Šuler, obećala 200 miliona evra, piše Cosmopolitan.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ L. S.)

Bonus video:

Kurir televizija "BOGATSTVO NIJE META, VEĆ POSLEDICA OVIH STVARI" Uspešni ljudi o neprocenjivom znanju: Ovo vreme nikada ne bih menjao za prethodno