Nađa Regin, jedina Srpkinja koja se na malom ekranu pojavila kao Bondovadevojka u filmovima o britanskom tajnom agentu, svoje detinjstvo provela je u Kraljevu - u Profesorskoj koloniji na Ratarskom imanju.

Iako u njenoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođena u Nišu, evropska filmska diva našeg porekla svoje prve glumačke korake načinila je upravo u Kraljevu, na priredbama za decu, a imala je tada samo sedam godina.

nadja-regin1.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

"U tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji na Ratarskom imanju, pored Poljoprivredne škole, podignuti su stanovi - kuće za profesore koji su tu službovali. U jednoj od njih, sa ocem Ignjatijem, inženjerom agronomije, majkom Milkom, profesorkom književnosti, i sestrom Jelenom detinjstvo je provela i poznata glumica," ispričao je Marko Janić za Kurir, koji u ovoj kući sa porodicom živi od 1980. godine.

Prema njegovim rečima, kuća je sagrađena 1924. godine i do danas je zadržala izgled kakav ima na fotografijama i razglednicama iz tog perioda, s tim da je, posle zemljotresa, koji je zadesio Kraljevo 2010. godine, jedino krov na ovoj kući morao da bude popravljen.

kuca-u-kraljevu-u-kojoj-je-nadja-zivela-kao-devojcica.jpg
Jovan Slijepčević 
foto: Jovan Slijepčević

Put Nađe Regin do zvezda bio je težak. Njenog oca su, oktobra 1941. godine, u okupiranom Kraljevu streljali Nemci. Majka Milka se potom sa decom preselila u Beograd, gde je imala rođake. Tamo je Milka napisala roman "Svitanja", dok je Nađa pohađala Sedmu žensku gimnaziju i baletsku školu.

Kasnije, kao student Akademije za pozorišnu umetnost (u klasi profesora Jože Rutića, a kolege su joj bili Pavle Minčić, Ciga Jerinić, Jelena Jovanović Žigon i Petar Banićević), 1949. godine, debitovala je u ostvarenju "Priča o fabrici", režisera Vladimira Pogačića.

screenshot-2.jpg
Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

Za vreme studija Nađa je snimila i domaće filmove "Čudotvorni mač", režisera Vojislava Nanovića i "Frosina", a po diplomiranju filmove "Ešelon dr M.", u režiji Žike Mitrovića i koprodukcijski film "Kuća na obali", režisera Boška Kosanovića.

Svoj filmski pohod na Evropu, ova Srpkinja počela je 1963. godine ulogom u drugom nastavku avantura Džejmsa Bonda - "Iz Rusije s ljubavlju", ulogom devojke negativca Karima, dok je naredne godine u "Goldfingeru", postala i jedna od Bondovih devojaka. Saradnja s glumcem Šonom Konerijem otvorila joj je potom vrata u svetu celuloidnih traka.

Do završetka karijere snimila je čak 40 naslova u Engleskoj i Nemačkoj. Glumila je i u televizijskim serijama "Svetac" sa Rodžerom Murom, a kasnije i u "Osvetnicima" i "Opasnom čoveku". Penziju je stekla radeći kao scenarista na BBC.

Preminula je u aprilu 2019. godine u 87. godini, a tada se od nje oprostila i produkcija filmova o najpoznatijem agentu na svetu.

"Žao nam je što je Nađa preminula u svojoj 87. godini. Pojavila se u dva filma o Džejmsu Bondu - "Iz Rusije s ljubavlju" i "Goldfingeru". Upućujemo molitve i saučešće njenoj porodici i prijateljima u ovom tužnom trenutku", pisalo je tada na društvenoj mreži "X", na zvaničnoj stranici filmova o Džejms Bondu.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija DA LI ZNATE PRAVO IME EVE RAS? Ovo je jedva stalo u ličnu kartu, a JEDNO OD PREZIMENA JOJ JE VAGNER! Glumica otkrila sve detalje