Specijalni izveštač Kurira iz Londona, Vuk Brajović

Trofej pobedniku Vimbldona u muškom singlu uručiće danas princeza Kejt Midlton, ispred Kraljevske porodice koja je pokrovitelj Ol Ingland Kluba, saopštili su iz uprave turnira.

novak-djokovic-012.jpg
Shutterstock, EPA/Neil Hall, EPA/ADAM VAUGHAN 
foto: EPA/Neil Hall, EPA/Adam Vaughan, Shutterstock

Princeza Kejt će ovu funkciju obaviti u pratnji Direktorke Kluba Debore Dževans (nositeljke Odrena britanske imperije), Izvršne direktorke Kluba Seli Bolton (takođe nositeljke odlikovanja Imperije) i Sendi Prokter, predsednice domaće teniske asocijacije - dok će intervjue posle meča izvesti čuvena voditeljka Anabel Kroft.

Kejt u loži

U finalu će snage odmeriti Novak Đoković i Karlos Alkaraz, a Kejt Midlton će pratiti meč iz kraljevske lože, koja datira još iz 1922. godine i ima stroga pravila.

screenshot-20240323-125100.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Uz ulaz samo po pozivu, samo najveće zvezde dobijaju jedno od 74 luksuzna sedišta, a kada uđu, gosti moraju da poštuju veoma stroga pravila.

Princeza Kejt je već mesecima u izolaciji, nakon što joj je dijagnostikovan rak. Poslednji put je viđena u javnosti pre mesec dana, na rođendanu kralja Čarlsa, a pre toga je niko nije video šest meseci.

Inače, princeza tradicionalno uručuje pehar pobedniku Vimbldona.

Promena pravila

kejt-midlton-profimedia0881865804.jpg
James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sve do 2003. takođe bila je tradicija da se igrači naklone članovima kraljevske porodice u Kraljevskoj loži, kada ulaze ili izlaze iz Centralnog terena, ali ova praksa je prekinuta u skladu sa željom NJ.K.V vojvode od Kenta, predsednika Kluba, sa jedinim izuzetkom ako prisustvuje monarh.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

Kurir televizija VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?