Kejt Midlton konačno se pojavila u javnosti i to na finalu Vimbldona, što je oduševilo ljude širom sveta, međutim, paraleno sa tim, priče o ljubavnici njenog supruga ponovo su zaživele.

kejt-u-finalu-vimbldona-profimedia0889642883.jpg
Aaron Chown / PA Images / Profimedia 
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Podsetimo, godinama unazad se šušaklo da je Vilijam bio više nego blizak sa markizom od Čolmondlija, Sarom Rouz Hanberi, koja se čak navodno dodatno približila porodici nakon što se Kejt razbolela i praktično "uskočila" i popunila "rupe" u rasporedu omiljene princeze.

Priče o ljubavnom odnosu Vilijama i Rouz krenule su da kruže još kada je Kejt bila trudna po treći put, a navodno je kraljevska porodica učinila sve da zataška aferu.

sara-rouz-henberi-kejt-midlton-profimedia0292080172.jpg
Splash News / Splash / Profimedia 
foto: Splash News / Splash / Profimedia

Tada se pisalo da britanski mediji nisu smeli da pišu o aferi, niti da puste dokaze.

"Čuo sam za ovu priču još 2015. a dva prijatelja koji rade u medijima rekli su da je to javna tajna ali da britanski mediji to ne smeju da puste", samo je jedan od stotina i stotina komentara na Tviteru.

Tako je, primera radi, američki magazin Vulture objavio je rezultate tromesečnog istraživanja o načinu na koji su britanski mediji pisali o Rouz Hanberi i primetili nešto veoma interesantno.

profimedia0774272210.jpg
James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Veliki broj članaka o ovoj aristokratkinji, inače supruzi Dejvida Roksevidža, markiza od Čolmondlija, obrisan je s britanskih portala, a uz to su nestali i delovi nekih tekstova.

Šta je pokazalo istraživanje o izveštavanju o Rouz Hanberi?

Eli Hol, koja se bavi pisanjem o britanskoj kraljevskoj porodici za Vulture, primetila je uklanjanje i ponovno uređivanje novinskih članaka u kojima se pominje Rouz Hanberi, objavljenih u periodu od 2019. do 2024. godine.

sara-rouz-henberi-profimedia0442589933.jpg
Victoria Jones / PA Images / Profimedia 
foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Iz ovog vremenskog okvira je, piše ona, obrisana 21 medijska priča, dok je otkriveno šest članaka iz kojih su neke informacije uklonjene pri uređivanju nakon objavljivanja.

Kao mediji koji su brisali ili menjali tekstove navedeni su Daily Express, The Mirror, The Sun, Evening Standard, Tatler, Daily Mail/MailOnline/Mail on Sunday i Guardian.

Većina misteriozno nestalih tekstova nije se direktno bavila glasinama o aferi, piše Holova, već su umesto toga sadržavali aluzije na očigledne tenzije između princeze od Velsa i njene navodne "dugogodišnje najbolje prijateljice".

Na primer, obrisana je priča iz marta 2019, kada je kolumnista Daily Mail-a Ričard Eden pisao o navodnom rivalitetu između Kejt Midlton i Rouz Hanberi. Opisao je markizu kao Kejtinu "seosku rivalku" među aristokratama Istočne Anglije koju britanska štampa naziva Turnip Toffs.

Nestao je i tekst s portala The Sun, na kom se sličan način opisuje njihov odnos, a navodi se i da je "užasna svađa" zaprepastila njihov izvor.

profimedia0292080164.jpg
Splash News / Splash / Profimedia 
foto: Splash News / Splash / Profimedia

Da li je slučajno tako veliki broj medija odlučio da briše i menja članke o Rouz Hanberi ili iza toga stoji nečija odluka, pitaju se fanovi kraljevske porodice nakon ovog izveštaja.

Tokom tromesečnog istraživanja, Vulture se obratio ovim medijima za komentar, a odgovorio je samo Guardian.

– Ove promene su izvedene nakon internog uredničkog razmatranja, a ne posle eksternog kontakta – kaže portparol ovog portala.

(Kurir.rs/Mondo/I.M.)

Bonus video:

Kurir televizija VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?