"PRENELA SAM NA SINA..." Kim Kardašijan otkrila od čega BOLUJE NJEN NASLEDNIK, a starleta OVU BOLEST primetila tek u trideasetim
Foto: Profimedia

ovo nije očekivala

"PRENELA SAM NA SINA..." Kim Kardašijan otkrila od čega BOLUJE NJEN NASLEDNIK, a starleta OVU BOLEST primetila tek u trideasetim

Pop kultura -

Starleta Kim Kardašijan otkrila je nedavno da jedan od njenih sinova ima "blaži oblik vitiliga". Kako je objasnila situacija je pod kontrolom, a ovu bolest mu je prenela ona.

Kim Kardašijan
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kim se dotakla bolesti svoga sina govoreći o svojoj borbi sa psorijazom.

- Kožno oboljenje sam nasledila od majke, pa u nekom obliku prenela na sina... On ima vitiligo, blaži oblik - ne otkrivajući da li misli da Sejnta ili Psalma u „She MD", a onda je dodala kako sva njena deca imaju i ekceme.

Kim Kardašijan
foto: Jeffrey Meyer/MPI / Capital pictures / Profimedia

Starleta je tek u svojim tridesetim primetila da ima problem sa kožom, odnosno psorijazu.

Šta je Vitligo?

Vitiligo
foto: Shutterstock

Prema svetskim podacima, u svetu oko dva odsto ljudi boluje od vitiliga, hroničnog stanja koje podrazumeva gubitak pigmenta u koži usled uništavanja ćelija koje formiraju pigment, a koje se zovu melanociti.

Poremećaj kože vitiligo karakterišu bele mrlje na koži, a javlja se kada imuni sistem greškom napadne melanocite, sprečavajući ih da proizvode melanin.

Vremenom, pogođeni melanociti mogu biti trajno uništeni zbog kontinuirane upale. Rezultat su mrlje koje se prikazuju kao bele fleke tamo gde su melanociti uništeni

Vitiligo
foto: Shutterstock

Istraživači su identifikovali mnoge gene koji povećavaju rizik od vitiliga, ali ne mogu definitivno da predvide da li će neko razviti bolest.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

00:14

Kupila haljinu Kim Kardašijan i razočarala se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track