LUKSUZNA KUĆA HARIJA I MEGAN ZVRJI PRAZNA, A RAČUNI SAMO RASTU: Kralj im oduzeo rezidenciju, evo kome je dodelio pozamašno imanje
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, AP/Chris Jackson

udarac za udarcem

LUKSUZNA KUĆA HARIJA I MEGAN ZVRJI PRAZNA, A RAČUNI SAMO RASTU: Kralj im oduzeo rezidenciju, evo kome je dodelio pozamašno imanje

Pop kultura -

Frogmor kotidž u Vindzoru je 2019. godine postala zvanična rezidencija princa Harija i njegove supruge Megan.

princ Hari, Megan Markl
foto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Međutim, nakon što su u januaru 2020. godine saopštili da žele da potraže karijere izvan kraljevske porodice, Hari i Megan su rekli da će vratiti novac utrošen za renoviranje njihovog doma.

Kralj Čarls je prošle godine odlučio da oduzme mlađem sinu i snahi Frogmor, rezidenciju koju su za venčanje dobili od pokojne kraljice Elizabete II, a koja je procenjena na nešto više od 950.000 evra.

kralj Čarls
foto: Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bakingemska palata je tada izdala obaveštenje o izbacivanju, a ključevi su i zvanično ponuđeni Endru, vojvodi od Jorka, koji se ne slaže sa ovom odlukom. Frogmor je već godinu dana prazan, a princ Endrju i dalje odbija da se useli u rezidenciju.

Od princa Harija je zatraženo da ukloni preostalu imovinu sa imanja samo nekoliko nedelja nakon što je prošle godine objavio svoje memoare "Spare".

Princ Endru je bio primoran da se povuče sa kraljevskih dužnosti usred skandala oko njegovog prijateljstva sa osuđenim pedofilom Džefrijem Epstajnom. Kralj je dugo pokušavao da ga ubedi da napusti svoju vilu u Vindzoru od 30 soba i preseli se u Frogmor.

princ Endru
princ Endrufoto: GEORGE ROGERS-POOL / Sipa Press / Profimedia

Ali juče je portparol Bakingemske palate potvrdio da je Frogmor i dalje prazan jer su detaljno izneli godišnji izveštaj o suverenim grantovima, koji navodi kako monarhiju finansiraju poreski obveznici.

"Mislim da u ovom trenutku ne bih spekulisao o tome ko će biti budući stanar Frogmor kotidža", rečeno je.

Ostali naglasci iz pregleda 2023/24 uključuju:

Profit od krunskog imanja, odnosno kolekcija zemljišta i poseda u Ujedinjenom Kraljevstvu se više nego udvostručio na 1,1 milijardu funti

Princ od Velsa je prošle godine dobio privatni prihod od više od 23 miliona funti u profitu od imanja Vojvodstva Kornvol

kraljevska porodica, Kejt Midlton
foto: Printscreen YouTube

Računi za struju u Bakingemskoj palati porasli su za 900.000 funti na 2,2 miliona funti

Udeo zaposlenih pripadnika etničkih manjina u Bakingemskoj palati porastao je za 0,7 odsto na 11,4 odsto ove godine, ali je portparol rekao da "ima još više da se uradi"

Državni grant je zamrznut za treću godinu na 86,3 miliona funti, sa 51,8 miliona funti za finansiranje kraljevih zvaničnih dužnosti i 34,5 miliona za plaćanje tekućih radova u Bakingemskoj palati

S obzirom na to da je Frogmor i dalje prazan postavlja se pitanje šta kralj planira da uradi sa njim, jer bi njegovo izdavanje umanjilo teret poreskih obveznika.

Kralj Čarls je navodno zapretio da će smanjiti budžet svog brata zbog njegovog odbijanja da se preseli u Frogmor.

Bakingemska palata, britanski dvor
foto: Profimedia

Izvor je ranije ove godine za The Times rekao:

"Ako princ Endru ne pristane da se preseli na imanje koje bolje odgovara njegovim potrebama, onda će kralj možda morati da preispita nivoe podrške koju je spreman da pruži."

Kralj trenutno finansira račun vojvode od Jorka za obezbeđenje od tri miliona funti i plaća njegove domaćice i baštovane.

(Kurir.rs/BlicŽena/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track