LJUBAVNE IGRARIJE MU NATOVARILE TAJNU SLUŽBU NA VRAT: Afera sa tinejdžerkom mu umalo došla glave, kockice se složile, A ONDA...
Foto: Profimedia

skandal koji je tresao britaniju

LJUBAVNE IGRARIJE MU NATOVARILE TAJNU SLUŽBU NA VRAT: Afera sa tinejdžerkom mu umalo došla glave, kockice se složile, A ONDA...

Pop kultura -

Princ Filip, suprug pokojne kraljice Elizabete II bio je posve intrigantan ličnost, a oko njegovog život ispleten je niz skandala.

Princ Filip, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Jedna od afera koja se vezivala za princa bila je Profumo, koja je šezdesetih godina prošlog veka potresla Britaniju. Naravno, jedan od glavnih aktera bio je upravo princ, čije se ime i danas navodi u tajnim dokumentima FBI.

FBI-ju je tada rečeno da je vojvoda od Edinburga lično bio umešan u vezu sa Kristin Kiler i Mendi Rajs-Dejvis, dvema mladim ženama koje su bile u centru seksualnog skandala koji je u to vreme srušio vladu.

Dosijei Ministarstva pravde SAD pokazuju da je ključni dopis napisao Džej Edgar Huver, tadašnji direktor FBI, prenosi Dejli mejl.

Šta se desilo?

0720727853, kraljica Elizabeta, princ Filip
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Državni sekretar Džon Profumo, koji je u to vreme bio oženjen tokom 1963, godine našao se pod istragom zbog seks afere sa tinejdžerkom Kiler, što je on uporno negirao.

Bio je primoran da podnese ostavku mesecima kasnije kada su dokazi o aferi postali javni. Međutim, ovaj skandal se u tom momentu nije zaustavio. Nastali su problemi i umešala se i nacionalna bezbednost jer je Kilerova spavala i sa ruskim vojnim atašeom Jevgenijem Ivanovim.

princ Filip, vojvoda od Edinburga, Elizabeta II, kraljica Elizabeta
foto: Profimedia / PA Images

Još jedan akter bio je Stiven Vord, engleski umetnik koji je spojio Kilera i Profumu, a koji je sebi oduzeo život pošto je osuđen za prostituciju. Međutim, u novootkrivenom dokumentu, Tomas Korbali, američki biznismen uključen u industrijsku špijunažu, koji je pristao da ga FBI intervjuiše o svom prijateljstvu sa Vardom, takođe je izneo navode o princu Filipu.

princ Filip, vojvoda od Edinburga
foto: Profimedia / KEYSTONE Pictures USA, Profimedia / AFP

Filip je u stvarnom životu u nekoliko navrata bio u kontaktu sa Vardom, a umetnik je čak napravio skicu njegovog portreta u Bakingemskoj palati. Korbali je takođe izjavio da postoje glasine da je princ Filip možda bio u vezi sa ove dve devojke.

Sve zataškano?

Poznato je da je ceo skandal okončan padom tadašnje vlasti i zauvek upisan u istoriju, a princ je po svemu sudeći ostao nevin. U pojedinim izvorima se pominje da je poznavao osuđenog, međutim nema podataka o njegovom učešću u parnici u to vreme.

Ova priča bila je jedna od okosnica serije "Kruna" koja se emituje na Netflixu.

Ko je bio princ Filip?

princ Filip
foto: Steve Parsons / PA Images / Profimedia

Rođen je na Krfu dana 10. juna 1921. kao član Grčke kraljevske porodice, njegovi roditelji su bili princ Andrej od Grčke i Danske i princeza Alisa od Batenberga.

U vihoru rata, Filipova porodica izgubila je sve, a nakon što je proteran iz Grčke, imao je samo kofer garderobe, četke za brijanje, dugmadi za manžetne i pečatni prsten koji je Filip nosio do svoje smrti.

princ Filip, kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Kad je Filip posetio dvorac Vindsor za Božić 1943. godine, tada 17-godišnja princeza blistala je od radosti. Verili su se posle četiri godine.

Bili su u braku do 2021. godine, kada je Filip preminuo.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track