Burne reakcije na performans s Olimpijskih igara tokom kog se, kako su mnogi protumačili, karikirala umetnička freska Leonarda da Vinčija - Tajna večera - i dalje se ne stišavaju. Organizatori Olimpijskih igara u Parizu su se juče izvinili hrišćanima koje je naljutio kičasti prizor na svečanosti otvaranja.

Performans u kom su učestvovale članice grupe Drag Race France, transrodni model i goli pevač u ulozi starogrčkog boga vina Dionisa mnoge je podsetio na biblijsku scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dele poslednju večeru pre raspeća. Isusa je "glumila" Barbara Buč, 43-godišnja Francuskinja, poznata po LGBT aktivizmu i promovisanju debljine. Nosila je krunu u stilu oreola izrađenu od kože, drveta i Svarovski kristala.

"Ja sam ljubavna aktivistkinja"

"Pozdrav, moje ime je Barbara Buč. Ljubavna sam aktivistkinja, di-džej i producentkinja sa sedištem u Parizu. Cilj mi je da ujedinim i okupim ljude, podelim ljubav kroz muziku kako bismo svi zajedno plesali i kako bi naša srca skladno kucala", napisala je Buč na Instagramu, a prenosi Daily Mail.

Barbara Buč aktivno učestvuje u borbi za prava homoseksualnih osoba, ali i za prihvatanje, odnosno promovisanje debljine. Snimila je i kratkometražni film Extra Large (Jako velika). 2020. je pozirala gola na naslovnici francuskog kulturnog časopisa "Telerama". Naslovnica je glasila - Zašto ne prihvatamo debele ljude?

Francusko udruženje LGBTI novinara joj je 2021. godine dodelilo nagradu Out d'or 2021 (LGBTI ličnost godine). Navodno je započela di-džej karijeru u Monpeljeu, gde je svirala u barovima. Zatim se 2008. vratila u Pariz i radila na mestima kao što su Machine du Moulin Rouge i Rosa Bonheur.

"Ja sam debela, Jevrejka, kvir lezbijka i stvarno sam ponosna na sve svoje identitete. Sve to čini mene kao osobu", rekla je prošle godine tokom intervjua.

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S.)

Bonus video:

Kurir sport Srbija Amerika Olimpijske igre