Milan Delčić Delča pojavio se na umetničkoj sceni osamdesetih godina sa grupom „U škripcu” koja je za kratko vreme postala popularna na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Njegov debi album nosio je naziv „Godine ljubavi”. Međutim, pravi uspeh dolazi sa albumom „O je” koji su snimili 1983. godine za „Jugoton” sa predivnim omotom koji su uradili „Aux maniere”.

Muzičar je preminuo u julu 2011. godina kada je tek zakoračio u šestu deceniju. Mnogi nisu znali da boluje od opake bolesti. Krio je to i od najbližih članova porodice. Kako su mediji tada pisali, borio se desetak godina sa rakom živeći na ivici egzistencije.

sporcic-31651005.jpg
Vladimir Šporčić 
Milan Delčić Delča preminuo je od rakafoto: Vladimir Šporčić

"Jako nas je pogodila ova vest. Nismo doskora ništa znali o njegovoj bolesti. Sve dok nije legao u bolnicu. Majka Dušanka je trebalo da ide na operaciju srca pre četiri godine i nikako nije smela da se nervira. Zato je Milan želeo da nas poštedi nerviranja. Mislio je da će nas ubiti ako nam bude rekao da ima rak. Nama je govorio kako ide na neki put od mesec dana, uzeo bi kofer i otišao, a u stvari je odlazio u bolnicu na terapije zračenja. Kada bi mu bilo bolje, ponovo bi se vraćao kući. Bolje da mi je rekao, siguran sam da bi mu pomogao da ne trpi toliku bol", ispričao je Delča Delčić za Blic.

Tri godine pred smrt govorio je o važnosti borbe i o tome da nikada neće odustati.

U intervjuu za Politiku 2008. godine Milan Delčić je rekao: "Bilo je teških momenata, ali nisam se predavao. I ne nameravam. Takođe, znao sam da je novac u ovom poslu relativna stvar. Bitan je ćar, ali je još bitniji ćef. Novac treba da bude posledica onoga što radiš i voliš. Ako ga tako shvatiš, to je prava stvar. Ako ga shvatiš kao cilj, to može da bude problem. A danas ga mnogi ljudi tako shvataju, nažalost. Bitni su i izazovi, ako toga nema, ja ne funkcionišem kako treba", izjavio je tada Delča.

delca.jpg
Printscreen 
Godinama je skrivao bolestfoto: Printscreen

Diplomirani umetnik

Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je, između ostalog, scenarista serije Televizije Beograd “U ime zakona” (1991) i koscenarista televizijskog filma “Ne skreći sa staze” (2003). Pojavljivao se u filmovima “Slatko od snova” (1994) i “Crveni kamion sive boje”, kao i u seriji “Otvorena vrata” (1994-1995).

Bio je autor pozorišnih komada “Hari ne putuje vozom”, “Kraljevo blago” i “Radmilo gnusni i Radmila pogana” i TV emisije “Dr. Maksimilijan Mrmor”. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

kurir televizija VIŠE OD 30 ODSTO MLADIH (15-29) OSEĆA ZNAKE DEPRESIJE?! Psiholog tvrdi da je JEDAN OD GLAVNIH UZROKA OVA PRIČA koja im se servira!