Britanski kralj Čarls je ranije javno iznosio neke svoje navike u vezi sa ishranom, pa je tako poznato da mu je za efikasan radni dan najvažniji obrok doručak, i bogat omlet sa sirom.

Kralj ne ruča, smatra da ga podnevni obrok odvlači od svakodnevnih zadataka i smatra ga luksuzom, rekao je za Telegraf Gordon Rejner, kraljev korespodent koji je često putovao sa Čarlsom.

Kralj je proslavio 75. rođendan tako što je javnosti predstavio inicijativu "Coronation Food Project" čiji je glavni cilj smanjenje rasipanja hrane, odnosno, preraspodela viškova onima kojima je potrebna.

foto: Jane Barlow-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Prema podacima AMCS-a, u Britaniji se godišnje baci 12 miliona tona hrane, što kralj želi da promeni svojom inicijativom.

U skladu sa svim ovim stavovima, kraljev omiljeni desert je običan voćni kolač, a poznato je da ne podnosi čokoladu u poslasticama, za razliku od svoje majke, pokojne kraljice Elizabete Druge, koja ju je obožavala.

Kralj i njegova supruga Kamila jedu voćni kolač sve dok ga ne pojedu celog, ništa ne bacaju, a omiljen im je zbog toga što može dugo da traje – do nekoliko nedelja.

foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Prema rečima Fione Haris, poslastičarke koja je pre pet godina spremala kraljevu rođendansku tortu, njeni rođaci su joj rekli da torta treba da odražava njegovu ljubav prema selu, a nakon što je razmislila o tome, odlučila je da pripremi upravo kraljev omiljeni kolač ali u obliku torte.

Kraljev omiljeni kolač je zapravo tradicionalni britanski specijalitet čiji dodaci mogu da variraju, a osnova je sočni biskvit s puterom i suvim voćem po izboru, koji u kombinaciji sa brašnom čuva svežinu kolača, odnosno čini da traje duže.

Tradicionalno se služi uz čaj, a često se nalazi i na prazničnim stolovima.

(Kurir.rs/N1/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija SKANDAL NA KRUNISANJU ČARLSA III! Heraldičar Grujić za Kurir TV: Novi kralj je imao "pametnija posla", OVO MU NIKAD NEĆE OPROSTITI