Karl Erivan Haub imao je bogatstvo vredno 6,4 milijardi dolara i bio je suvlasnik kompanije Tengelmann Group, koja poseduje KiK i OBI trgovine.

Nekad je vodio kompaniju sa četiri godine mlađim bratom Kristijanom Haubom, a onda je nestao 7. aprila 2018. dok su bili na skijanju u švajcarskim Alpima.

"Gubitak našeg brata je tragedija za našu porodicu, ali ne ugrožava postojanje porodičnog biznisa", rekao je Kristijan, koji ima i starijeg brata, arhitektu Georga.

karl-erivan-haub-profimedia0290098523.jpg
Sascha Schuermann / AFP / Profimedia 
foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP / Profimedia

U maju 2021. godine, milijarder je zvanično proglašen mrtvim od strane nadležnog suda u Nemačkoj.

Njegov nestanak je prijavljen dok je boravio na području Alpa u Švajcarskoj. Nestao je kada je imao 58 godina ispod poznatog švajcarskog vrha Materhorn, a koji se nalazi na granici s Italijom. Njegova porodica se već 2018. godine pomirila s činjenicom da ga više nikad neće videti.

Mesec dana pre Karlovog nestanka umro je njegov otac Erivan Karl Matijas Haub u 86. godini. On je osnovao Tengelmann Group i vodio je kompaniju do 2000, kada su je preuzeli Karl Erivan i Kristijan.

karl-erivan-haub-profimedia0767560782.jpg
Malte Ossowski/SVEN SIMON / AFP / Profimedia 
foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Karl je poslednji put viđen u jutro 7. aprila 2018. dok je sa skijama i rancem na leđima hodao prema žičari. Već sledeće jutro je prijavljen njegov nestanak, i to nakon što se nije pojavio u hotelu.

Policija je tada verovala da je otišao da vežba skijanje za skijašku trku "Patrouille des Glaciers".

Kristijan, brat Karla Erivana, preuzeo je upravljanje kompanijom 17. aprila 2018. Braća su zajedno vodila firmu od 2000. i od tada postojalo nadmetanje ko će imati više vlasničkog udela u kompaniji vrednoj nekoliko milijardi dolara. Svoj udeo u vlasništvu ima i njihov brat Georg. On je zajedno s Kristijanom u oktobru 2020. godine podneo zahtev da se njihov brat proglasi mrtvim. Međutim, sredinom januara 2021. godine Georg je odustao od tog zahteva.

profimedia0780221925.jpg
MATTHIAS DUSCHNER / WillWest News / Profimedia 
foto: MATTHIAS DUSCHNER / WillWest News / Profimedia

Ni njegova supruga Katrin nije htela u početku da pristane na zahtev, ali s vremenom se predomislila.

Veče pre nego što je nestao, Karl je zvao jedan ruski broj u trajanju od 108 minuta. Prema istraživanju, brojevi se pripisuju jednoj Ruskinji. Haub je tu ženu navodno poznavao od 2002. godine - ali potpuno je nejasno kakvu ulogu ona igra u njegovom životu. Da li je bila njegova ljubavnica? Poslovna partnerka? Ili agentkinja neke ruske tajne službe?

Pozivi i mejlovi su potom nestali bez traga, što je ponovo bacilo sumnju na tajne službe. Ili je došlo do velike porodične svađe?

untitled1recoveredrecovered.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia, MATTHIAS DUSCHNER / WillWest News / Profimedia 
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, MATTHIAS DUSCHNER / WillWest News / Profimedia

Nakon svog istraživanja, novinarka Liv von Botiher ima jasno mišljenje o misteriji koja okružuje Hauba: "Mislim da Karl Erivan Haub nije imao nesreću u Cermatu".

Njegov mlađi brat Kristijan se zakleo u sudnici 2021. da nema naznaka da je alpinista ostao živ.

Velika istraga koju je vodila nemačka televizija RTL je u aprilu ove godine tvrdila da je identifikovala Hauba u Moskvi - i veruje da je tajkun tamo sa mnogo mlađom ljubavnicompo imenu Veronika Ermilova. Brat nestalog Kristijan je zbog toga završio pod istragom tužilaštva u Kelnu zbog sumnje da je davao lažne izjave pod zakletvom, preneo je RTL.

Šta se tačno dogodilo do danas je ostalo zvanično nerazjašnjeno.

(Kurir.rs/ Insider/ L. S.)

Bonus video:

Kurir televizija Miju Borisavljević milijarder u Dubaiju častio sa 30.000 evra