Prethodnog petka svečano su otvorene ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu, a među izvođačima se našla francuska i DJ-ica Barbara Buč. Ona je nastupala u sceni koja je nazvana "Fešta", a koja je slavila polnu različitost. Zbog toga se Barbara našla na meti negativnih komentara, a čak su joj pretili i smrću zbog čega je Buč podnela tužbu, prenosi BBC.

"Od ceremonije otvoranja Olimpijskih igara u Parizu umetnica, DJ i aktivistkinja Barbara Buč našla se na meti radikalno nasilne kampanje koja se sastoji od internet uznemiravanja i klevetanja," napisala je u saopštenju njena advokatica Odri Mselati i dodala da su Barbari pretili smrću, mučenjem i silovanjem, a takođe je bila meta brojnih antisemitskih, homofobnih i seksističkih uvreda.

Uz Barbaru su u sceni učestvovali i brojni bivši takmičari rijalitija "Drag Race France", a ta scena bila je jedna od 12 sa kojima su organizatori hteli da dočaraju francuski duh. Međutim, scena je ubrzo postala kontroverzna nakon što je pogrešno sugerisano da je inspirisana "Poslednjom večerom", koju je naslikao Leonardo da Vinči, pa da samim time vređa hiršćanstvo i hrišćane.

"Barbara Buč osuđuje ovu podlu mržnju usmerenu prema njoj, onome što ona predstavlja i za šta se zalaže," dodala je advokatica pa nastavila:

"Ona danas podnosi nekoliko prijava protiv ovih dela, bilo da su ih počinili francuski državljani ili stranci, i namerava da progoni svakoga ko ubuduće pokuša da je zastraši."

Keativni direktor ceremonije, Tomas Džoli, rekao je da scena nije povezana s "Poslednjom večerom".

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija Devojčica se sprema za OI 2032 godine