Trofejna srpska atletičarka Ivana Španović na Olimpijskim igrama u Parizu nije uspela da se plasira u dalji tok takmičenja i u suzama indirektno najavila kraj karijere.

Godinama unazad ova šarmantna Zrenjaninka može se pohvaliti brojnim uspesima, a ni medalja sa Olimpijskih igara joj nije izmakla. Međutim, nije bila ona najsjajnija.

Na svakom Ivaninom takmičenju cela nacija je na nogama i prati njen novi uspeh i raduje se zajedno sa njom. Međutim, jedan je ostao u gorkom sećanju, a mnogima su i suze krenule.

serbian-open-60.jpg
Starsport 
Ivana Španović u borbi za medaljufoto: Starsport

Zbog špenadle ostala bez medalje

Srpska atletičarka Ivana Španović nije uspela da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu u Londonu, pošto je zauzela četvrto mesto. Ivana je u poslednjoj seriji skočila preko sedam metara, ali joj se otkačio broj i ostavio trag na 6,91 metara.

Ivana je tri puta prestupila, a najbolji skok ostvarila je u drugoj seriji – od 6,96 metara. Zlato je osvojila Amerikanka Britni Riz skočivši 7,02 metara, a srebro je pripalo Darji Klišini, koja se takmiči pod neutralnom zastavom zbog suspenzije Rusiji. Bronzu je osvojila još jedna američka atletičarka Tijana Bartoleta, skokom od 6,97 metara, za centimetar dužim od Ivaninog najboljeg.

ivana.jpg
Printskrin 
Ivana Španović imala je nekoliko pehova, onaj sa brojem ju je koštao medaljefoto: Printskrin

Svojim skokom u petoj seriji, Klišina je pretekla Ivanu skokom od 7,02 metara, svojim drugim najboljim u karijeri. Usledio je novi prestup Španovićeve, da bi je u poslednjoj seriji pretekla Bartoleta, a Ivana na kraju skočila preko sedam metara, ali joj se broj otkačio i zvanični podaci pokazali su da je skočila 6,91 metara.

"Od momenta kada sam shvatila da je to konačna odluka, ja sam zaboravila da se desilo. Nepravda čoveka pogodi, ali nerviranje neće doneti nikakvu ni promenu, ni boljitak", rekla je Ivana nakon ove nepravedne odluke.

Trofejna karijera

h-57564053.jpg
EPA/ANDREJ CUKIC 
Trofejna atletičarkafoto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ivana Španović je tokom svoje karijere osvojila je brojna odličja u disciplini skoka u dalj. Najveći uspeh u karijeri je ostvarila na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru kada je osvojila bronzanu medalju, rezultatom 7.08 m, što je bio novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom, i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023. godine osvojivši prvu zlatnu medalju za Srbiju u njenoj istoriji i to sa novim nacionalnim rekordom i najboljim rezultatom na svetu u 2023. od 7,14m.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir Slavlje na ulicama posle Novakove pobede 3