Nakon smrti pisca Ričarda Merjmana 2015. godine, njegova supruga sređivala je njihovo potkrovlje. Merjman, pisac časopisa Life, poznat po razgovorima s ikonama svog vremena (uključujući poslednji intervju Merilin Monro), izgleda da je imao još jednu veliku priču u pripremi. Negde među prašnjavim gomilama, udovica je otkrila nešto nalik izgubljenom blagu:40 sati iskrenih intervjua s Elizabet Tejlor. Snimljeni su tokom 1964. godine - nakon što ju je "Kleopatra" vinula visoko u zvezde.

U novom dokumentarcu "Elizabeth Taylor: The Lost Tapes" pratimo život i karijeru holivudske ikone kroz njeno sopstveno svedočenje. Time nam se razotkriva ne samo zvezda Zlatnog doba Holivuda, već i kompleksna žena koja je od rane mladosti živela pod svetlima reflektora. Film donosi dosad neobjavljene intervjue s glumicom i ima pristup njenoj ličnoj arhivi, otkrivajući njen unutrašnji život i ranjivost.

Režirala ga je Nanet Barstejn, a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu ove godine. Sada je dostupan za striming na HBO Max platformi.

Razgovori će pružiti užitak filmofilima, poput onog u kom Tejlor opisuje snimanje filma "Div" sa Džejmsom Dinom i kako se on igrao s njenim osećanjima, jednog dana izuzetno topao i ranjiv, a drugog dana kao da je jedva poznaje.

profimedia0145113014.jpg
IFA Film / United Archives / Profimedia 
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ovi iskreni uvidi pokazuju njenu izrazitu samosvest, što je posebno izraženo kada objašnjava koje emocionalne potrebe su je vodile u odnosima, bilo dobrim ili lošim. Barstejn pripisuje Tejlorinu samosvest brzom odrastanju. Naime, bila je dečja zvezda koja je već sa 16 godina igrala romantične uloge u filmovima poput "A Date with Judy" i bila prikazivana u časopisima kao seks bomba.

edi-fiser-elizabet-tejlor-profimedia0551407755.jpg
- / Universal images group / Profimedia 
Edi Fišer i Elizabet Tejlorfoto: - / Universal images group / Profimedia

"Morala sam da se ponašam kao sofisticirana žena, a u svom svetu bila sam prestravljena mala devojčica", rekla je Tejlor u snimljenim intervjuima. Imala je samo 22 godine kada je snimala "Diva". U drugom braku s dvoje dece već je bila istraumirana porodičnim nasiljem. Mnogi su je smatrali amoralnom i nepristojnom.

profimedia0145108803.jpg
Profimedia 
Elizabet Tejlor i Ričard Bartonfoto: Profimedia

"Deo nje je osećao da zaslužuje taj sud", kaže Barstejn, podsećajući na Elizabetin odnos s Edijem Fišerom dok je on bio u braku s njenom prijateljicom Debi Rejnolds. Zatim i njenu aferu s, kasnije suprugom, Ričardom Bartonom, dok je još uvek bila u braku s Fišerom. "Mislim da je osećala puno krivice i mrzela se zbog toga. Ali to je nikada nije sprečilo da nešto napravi. Uvek je sledila svoje srce, bez obzira na posledice."

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ L. S.)

Bonus video:

Kurir ŽIVOTNA PRIČA SLOBODANA BRKIĆA: Greškom lekara oslepeo, a sad govori deset jezika, radi za FBI i brani sisteme najvećih kompanija