Na vrhuncu slave bio je najbolje plaćeni glumac u Holivudu, sa godišnjim primanjima većim od 40 miliona dolara, a mnogi su ga zauvek otpisali nakon što je zbog potpuno neodgovornog, rasipničkog stila života pao u dužničko ropstvo i počeo da prihvata sve uloge koje su mu bile ponuđene, čak i u trećerazrednim filmovima.

Ali, američki glumac, Nikolas Kejdž (60), čije lično bogatstvo po proceni časopisa "Forbes" danas iznosi svega 25 miliona dolara, izvukao se iz profesionalnog i privatnog mulja, a ova godina mogla bi da označi njegovu prekretnicu i novi početak.

profimedia0855636480.jpg
John Angelillo / UPI / Profimedia 
foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Na Filmskom festivalu u Kanu u maju, kritičare i obožavatelje oduševio je glavnom ulogom u psihološkom trileru "The Surfer", koji u bioskope stiže sledeće godine, a prema rečima gledalaca Kejdž dugo nije bio uverljiviji, zabavniji i razoružavajući, a svih 99 minuta trajanja filma držao je pažnju publike na Azurnoj obali.

Osim toga, trenutno su u bioskopima dva njegova filma - "Sakupljači duša" (Longlegs) i "Arcadian", postapokaliptični horor triler čija se radnja odvija u bliskoj budućnosti, u kojoj je čovečanstvo skoroo uništeno. U njemu Nikolas igra oca koji se sa svoja dva sina svake noći suočava s neumoljivim napadima tajanstvenih nasilnih stvorenja i bori se za preživljavanje, što je zapravo na neki način i priča njegovog života.

profimedia0646149469.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Dobitnik Oskara za ulogu suicidnog alkoholičara u filmu "Napuštajući Las Vegas", iz 1995. godine, celog se života, naime, borio sa vlastitim demonima zavisnosti i rasipništva, a definitivno se smirio tek kad je dotakao dno. Danas, u petom braku sa Japankom Rikom Šibata, koja je od njega dvostruko mlađa, podiže ćerkicu August Frančesku, koja 7. septembra slavi drugi rođendan i mlađa je od Kejdžovih unuka, Lusiana Augustusa, Sorina, Sajres Zare i Venis Zohar.

Na popisu njegove imovine, koju je svojevremeno smatrao neophodnom za svoj ekstravagantni stil života, nalazila se cela flota jahti i luksuznih automobila - sa čak devet Rols Rojseva, a uz to i privatni avion, skupoceni nakit, umetnička dela, kao i egzotični predmeti poput skeleta dinosaurusa. A u svojoj kući, uz uobičajene ljubimce, držao je i divlje životinje poput morskog psa i albino kobri.

profimedia0645549876.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Službenici američke poreske uprave potrudili su se i izračunali da je Kejdž na svoja zadovoljstva potrošio više od 150 miliona dolara i pritom ostao dužan državi, što je u Sjedinjenim Američkim Državama neoprostiv greh zbog kojeg su iza rešetaka završavali čak i šefovi mafije poput Al Kaponea.

Da bi namirio državu, Kejdž je svoje dragocenosti u žurbi rasprodao ispod cene - uključujući i prvo, kolekcionarsko izdanje stripa o svom omiljenom superheroju Supermanu, a da otplati dugove prihvatao je bukvalno svaku ulogu bez obzira na umetničku vrednost, pa Kejdžova filmografija danas broji više od 120 naslova.

profimedia0503565912.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

I privatni život mu je podjednako buran i zanimljiv, pa nećak proslavljenog reditelja Francisa Forda Kopole, koji se prezimena odrekao kad njegov stric nije hteo da mu da ulogu bez audicije, može da se pohvali vezama i brakovima s brojnim holivudskim lepoticama.

Prva žena koju je Nikolas Kejdž odveo pred oltar bila je njegova kolegica, glumica Patriša Arket sa kojom je u braku izdržao šest godina. Sa Lisom Mari Prisli, pokojnom ćerkom kralja rokenrola, brak je potrajao tri meseca pre nego što je podneo zahtev za razvod. Trećoj supruzi, glumici Alis Kim podario je 12 godina zajedničkog života, a od Erike Koike poništenje braka zatražio je nakon četiri dana jer od njega sakrila svoju kriminalnu prošlost.

nikolas-kejdz.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Kako sada stvari stoje, njegova peta supruga Riko Šibata je žena uz koju će Nikolas Kejdž mirno ostariti. Upoznali su se pre četiri godine kad je glumac na japanskoj turneji promovsao akcioni vestern "Zatvorenici zemlje duhova", a venčali su se u Las Vegasu, 16. februara 2021. godine.

(Kurir.rs/Gloria/J.M.)

Bonus video:

kurir televizija MLADI GLUMAC PROGOVORIO O REAKCIJAMA NA NJEGOVU ULOGU GEJ OSOBE! Đorđe Mišina bio završio u bolnici: Nisam znao šta pričam