Lilijan Betankur bila je ćerka osnivača L'Oreala, Eugena Šulera i godinama je bila najbogatija žena na svetu. Otkako je preminula 2017, ta titula je pripala njenoj ćerki, Fransoaz Betankur Mejers (71), koja uspešno vlada vodećom kompanijom u kozmetici. Njeno bogatstvo se procenjuje na više od 86 milijardi dolara. Ipak, zamalo da taj novac nije pripao njoj.

Lilijan nakon smrti oca nije rasipala nasledstvo već se trudila da zaradi još više. Kupila je brend Lancome, a nakon 10 godina i Nestle. Imala je smisla za biznis, baš kao što je to imao i njen otac pa su je s njim često upoređivali. Za bivšeg ministra kulture udala se 1950, a tri godine kasnije rodila se Fransoaz. Ona joj nije bila ni nalik. Volela je da provodi vreme u knjižari, interesovala ju je religija pa je završila katoličku školu, a s 30 godina je objavila knjigu o hrišćanskim odnosima i grčkoj mitologiji.

foto: Orban-Taamallah/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Udala se 1984. za Žana Pjera Mejersa i s njim dobila dvojicu sinova, a on je kasnije ušao u upravni odbor L'Oreala i postao zamenik predsednika kompanije. U odboru je bila i Fransoaz, a iako se nije slagala s majkom, znalo se da će ćerka jedinica naslediti bogatstvo. Lilijan je tada sve iznenadila. Preminuo joj je suprug 2007, a tri meseca kasnije je u kuću dovela Fransou Merija Benijera, koji je tada imao 60, a Lilijan 85 godina. Njihova romansa bila je jaka, a šuškalo se da se bogatašica s njim viđala i pre nego što joj je muž umro. Fotograf Banijer je pre veze s Lilijan bio samo s muškarcima, a imao je reputaciju žigola. Obasipala ga je poklonima i sve što je hteo, od nje bi to i dobio.

Lilijanina ćerka i njen suprug mislili su da će ta ljubav biti kratkog veka. Međutim, njena majka je nakon nekoliko godina odlučila da ga "usvoji". Koštao ih je više od milijardu evra, a onda je Fransoaz odlučila da tuži žigola.

foto: MARTIN BUREAU / AFP / Profimedia

"Ušao je u naš život kao šala, a onda postao osoba od poverenja. Onda se taj čovek od poverenja pretvorio u rasipnika", rekla je svojevremeno Fransoaz. Na sudu je izjavila da je žigolo zloupotrebio poverenje njene stare majke i iznuđivao novac. S obzirom na to da odnos majke i ćerke u tom trenutku nije bio najbolji, Lilijan je napad ćerki na njenog dečka gledala kao na pobunu. Zapretila joj je da će je razbaštiniti i Fransoaz se povukla. Ali ne zadugo. Smislila je strategiju kako ga žigola udalji od svoje majke i bogatstva.

2010. je potplatila maminog batlera koji je snimao razgovore. Tako je saznala da je njenu majku zvao savetnik za upravljanje imovinom i rekao joj da je dečku obećala privatno ostrvo. Ona je bila iznenađena jer se nije sećala da je tako nešto obećala Banijeru. Taj telefonski razgovor na sudu je bio dovoljan da Lilijan proglase neuračunljivom. Fransoaz je preuzela brigu o majci, a lekari su joj ubrzo dijagnostikovali akutnu demenciju.Preminula je 2017, a ćerka je u nasleđe dobila kompaniju, vile i milione na računu. Firmu sada vodi njen sin Žan Viktor Mejers (38), a žigolo je 2015. osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 350.000 evra.

(Kurir.rs/ Stil/ L. S.)

Bonus video:

Kurir televizija "BOGATSTVO NIJE META, VEĆ POSLEDICA OVIH STVARI" Uspešni ljudi o neprocenjivom znanju: Ovo vreme nikada ne bih menjao za prethodno