Princeza Dajana uvek se isticala svojom lepotom i gracioznošću, a onda kada je Dajanin brat na društvenim mrežama podelio sliku svoje majke, Frensis Šand Kid, bilo je jasno od koga je Dajana nasledila ono po čemu je svi pamte.

Crno-bela slika prikazuje Frensis Šand Kid, koja je preminula 2004. u svom domu u Škotskoj, kako pozira pored vode, a na glavi ima maramu. Kraljevski obožavaoci bili su zapanjeni slikom, a mnogi su rekli da su Frensis i Dajana dvojnice.

Ko je bila Frensis Šand Kid i koliko su njeni postupci uticali na život toliko voljene i tragično nastradale princeze

Otac princeze Dajane bio je Džon Spenser, osmi erl od Spensera, dok je njena majka Frensis ćerka četvrtog barona Fermoja. Nakon 15 godina Džon i Frensis su se razveli, a starateljstvo nad ćerkom i ostalom decom dobio je otac. Ona je pokušala 1971. da povrati starateljstvo, ali je ponovo izgubila.

carls-spenser-princeza-dajana-profimedia0853507305.jpg
CHARLES SPENCER / Planet / Profimedia 
Frenisis sa Dajanom i Čarlsomfoto: CHARLES SPENCER / Planet / Profimedia

Frensis nije imala šansu u borbi za starateljstvo, a čak je i njena majka ledi Fermoj na sudu svedočila protiv ćerke.

– Dajana i ja smo imali dve starije sestre, koje su bile na školovanju, pa smo nas dvoje uglavnom prošli kroz sve to zajedno i o svemu sam razgovarao s njom – ispričao je Dajanin stariji brat Čarls u intervjuu koji je dao 2020. godine za The Sunday Times.

On je tvrdio da je njihov strogi otac bio bolji roditelj nego majka.

– Naš otac je bio tih i nepresušan izvor ljubavi, ali naša majka nije bila dorasla majčinstvu. Nije to bila njena krivica, jednostavno nije mogla to da radi. Bila je zaljubljena u nekoga – očarana, zapravo – zaključio je.

profimedia0343915948.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Nakon što je definitivno bilo jasno da više neće moći da živi s majkom, Dajana je bila očajna.

– Dajana je kasnije priznala da ju je proganjala škripa šljunka pod nogama njene majke dok je odlazila – navodi se u TV dokumentarcu "Kraljevska kuća Vindzorovih".

Franses se posle razvoda od Dajaninog oca udala za Pitera Šanda Kida 1969. i preselila se na škotsko ostvo Sajl. I Džon Spenser se ponovo oženio, a njegova druga supruga bila je Rejn, grofica od Dartmuta. Dajana je s njom imala izuzetno loš odnos, a ni maćeha ni ona nisu krile da se preziru. Štaviše, Dajana je tvrdila da je njena maćeha bila nasilnica i da ju je jednom gurnula niz stepenice.

dajana-profimedia01.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Živela je očekujući da se njena majka vrati po nju, piše Glossy.

– Dok se pakovala, majka je obećala Dajani da će se vratiti da je vidi. Dajana bi je čekala na vratima, ali ona nikad nije došla – rekao je princezin brat.

Dajana i njena majka su imale težak odnos i nisu bile u prijateljskim odnosima do Dajanine smrti. Frensis se nije eksponirala previše u javnosti ni pre, a ni posle brojnih tragičnih događaja koji su zadesili princezu.

Poslednje reči koje je Dajanina majka uputila princezi bile su toliko uvredljive, da nakon njih više nikada nisu razgovarale. U razgovoru telefonom, njih dve su pričale o Dajaninom odnosu s hirurgom Hasnatom Kanom i poslovnim čovekom Gulom Lalvanijem.

"Čuo sam da me zove da dođem brzo. Mahnula je rukom i pridružio sam joj se. Prislonio sam uvo na telefon koliko je bilo moguće i poslušao razgovor, iako jednosmeran. Bio je to prigušen glas gospođe Francis.", rekao je Dajanin batler.

"Ono što sam čuo bila je bujica zlostavljanja, psovki i potresnih nagoveštaja za princezu i njeno muško društvo. Bio je to verbalan napad ispunjen mržnjom, na muškarce i njihova religiozna verovanja – prisetio se njen batler Pol Barel.

Barel je još objasnio da je Dajana tada spustila slušalicu i zaklela se da više nikad neće pričati sa svojom majkom. – Uz dužno poštovanje, to nije jako ljubazno prema dami koja nije ovde – rekao je za “Mirror”.

profimedia0099850545.jpg
Profimedia 
Princeza Dajana sa majkomfoto: Profimedia

– Pa, ipak je princezu nazvala ku**om – dodao je.

Od tada su se Franses vraćala neotvorena pisma, Dajana joj se nije javljala na telefon i ostala do smrti uz svoju odluku da ne razgovara s majkom.

– Ona je morala da živi s tom krivicom posle Dajanine smrti – smatra Dajanin batler.

Frensis je preminula u 69. godini 3. juna 2004. u svom domu u Škotskoj. Njenoj sahrani 10. juna prisustvovali su njeni unuci princ Vilijam i princ Hari, ali ne i kralj Čarls, tada još uvek princ.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

Kurir TV ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU