Kraljevske porodice pune su raznih pravila ponašanja, ali i pravila koja bi mogla da spreče povrede i smrti svojih članova porodice. Ni britanska kraljevska porodica u tom pogledu nije izuzetak. Imaju niz važnih mera da bi zaštitili najistaknutije članove. Koliko god se sa nekim pravilima ne slagali, moraju da ih slede i poštuju.

Uvek sa sobom nose svoj alkohol da ih neko ne bi otrovao. U slučaju da moraju negde na sahranu, u koferu uvek imaju crnu odeću. Princu Vilijamu (41) je dozvoljeno da leti avionom sa svojom decom, prinčevima Džordžom (10) i Luisom (5) kao i princezom Šarlot (8), ali to bi moglo da se ubrzo promeni.

profimedia0883358068.jpg
Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bivši pilot kralja Čarlsa (75), Graham Laurie, ispričao je u podkastu "A Right Roya" časopisa Hello!, da postoji pravilo koje Vilijam poštuje od svoje 12. godine, što je već 30 godina.

"Zanimljivo, avionom smo prevozili sve četvero: princa, princezu, prinčeve Vilijama i Harija, sve dok princ Vilijam nije napunio 12 godina. Nakon toga je morao da leti posebnim avionom. Kad je Vilijam napunio 12 godina, on bi leteo u 125 iz Northolta, a mi bismo leteli u 146 sa ostalo troje," ispričao je pilot.

Džordž je 22. jula ove godine napunio 11 godina tako da mu je ostalo još 11 meseci tokom kojih može da leti sa porodicom.

princ-vilijam-princ-dzordz-profimedia0789464339.jpg
Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Još se nagađa hoće li Džordž putovanje da nastavi sa svojom majkom, bratom i sestrom dok je Vilijam u drugom avionu ili će Džordž morati baš sam da leti. To pravilo se poštuje da bi se zaštitila linija nasleđivanja. Pravilo može da se prekrši ako monarh izda dopuštanje, ali ne preporučuje se da su u avionu dva ili više naslednika trona za slučaj da dođe do nesreće.

Usput, treba napomenuti da kralj sa sobom uvek ima zalihe krvi, kao i doktora, čak i tokom leta.

(Kurir.rs/Story/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija SKANDAL NA KRUNISANJU ČARLSA III! Heraldičar Grujić za Kurir TV: Novi kralj je imao "pametnija posla", OVO MU NIKAD NEĆE OPROSTITI