Pet osoba optuženo je da se dovode u vezu sa smrti glumca Metjua Perija poznatog glumca iz serije “Prijatelji”.

Najnoviji detalji otkriveni su na konferenciji za novinare, organizovane od strane američkih federalnih vlasti koje su istraživale smrt glumca, uz napomenu da istraga još nije gotova, piše BBC.

Uhapšeno je sveukupno pet osoba, koje su optužene u vezi smrti glumca prema optužnici koju je izdalo Ministarstvo pravosuđa. Među njima je spomenuta Jasvin Sanga, za koju se navodi da je poznata kao “Kraljica ketamina”, doktor Mark Čavez, Erik Fleming, doktor Salvador Plasencia i glumčev asistent Kenet.

profimedia0898980556.jpg
Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia 
Održana konferencija povodom hapšenja osumnjićenih za smrt Metjua Perijafoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Kenet i Fleming spominju se kao saučesnici. Sanga i Plasencia, radili su s njima na distribuciji ketamina Periju tokom prošle godine. Dali su mu otprilike 20 bočica ketamina u zamenu za 55.000 dolara u gotovini, iskorišćavajući njegove probleme sa zavisnošću, navode vlasti.

Mark Čavez priznao je da je Plasenciji prodavao ketamin koji je preusmeravao iz svoje bivše klinike. Fleming je priznao da je distribuirao ketamin koji je ubio Perija i da ga je nabavio od Sanghe. Takođe je priznao da je dao 50 bočica ketamina Perijevom ličnom asistentu, Kenetu Ivamasi i to polovinu njih četiri dana pre glumčeve smrti.

Otkrivena kriminalna mreža

Vlasti kažu da je istraga otkrila široku kriminalnu mrežu dobavljača ketamina, koji su ga osim Periju, nabavljali i drugima. Martin Estrada, državni tužilac Sjedinjenih Američkih Država za Središnji okrug Kalifornije, kaže da je policija pronašla nešto što ih je podstaklo na istraživanje prodaje droge.

Spomenuo je da je tokom pretresa bilo pronađeno 80 bočica ketamina, kokain i tablete. Optuženi su koristili šifre za imenovanje droga, poput naziva “Doctor Pepper” i “limenke”.

profimedia0898960914.jpg
GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia 
Umesto da mu pomognu, oterali ga u smrtfoto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Osim toga, kako navode vlasti, nakon glumčeve smrti pokušali su zataškati svoju operaciju. Sanga je poslala jednom od osumnjičenika da izbriše sve njihove poruke, dok je Plasencia falsifikovao medicinsku dokumentaciju, u pokušaju da lekovi izgledaju legitimno.

Plasencia je navodno takođe u ranijim porukama napisao: “Pitam se koliko će ovaj moron platiti”, pozivajući se na poznatog glumca. Tvrdio je i da želi biti njegov glavni dobavljač droge.

U optužnici se navodi da je Plasencia kupio 10 bočica ketamina od Čaveza, koje je nameravao prodati Periju. Zatim se našao s njim i asistentom Ivamasom na javnom parkingu, gde je glumcu ubrizgao ketamin dok je bio u vozilu.

Dva dana kasnije, ponovno mu je dao veliku dozu ketamina u Perijevom domu, nakon čega se glumac “smrznuo” jer mu je krvni pritisak skočio, otkrivaju sudski dokumenti.

Plasencia je rekao Ivamasi nešto u smislu: "Nemojmo to ponoviti", ali je ipak ostavio dodatne bočice ketamina kod asistenta za kasnije ubrizgavanje.

metju-peri-1.jpg
Printscreen YouTube 
Metju Peri godinama je imao problemefoto: Printscreen YouTube

Umesto pružanja pomoći, iskoristili su ga‘

Eni Milgram, administratorka DEA rekla je da je glumac potražio lek za depresiju i anksioznost, na kraju se obraćajući beskrupuloznim lekarima koji su u njemu videli brzi način zarade, bez ikakvog medicinskog nadzora.

- Naplatili su mu oko 2000 dolara za bočicu koja zapravo košta 12 dolara - dodala je Milgram, kako prenosi BBC.

Takođe je dodala da je zavisnost glumca dovela do uličnih dilera, od kojih je jedna bila spomenuta “Kraljica ketamina”, koja je znala da bi posledice mogle biti smrtonosne. U njenom domu pronađene su hiljade tableta, bočice ketamina, kokain i druge droge.

Policija je objavila da s Upravom za suzbijanje droga istražuju kako je glumac došao do lekova na recept, nakon što je pronađen mrtav u hidromasažnoj kadi u svom domu.

Optužbe za kobno predoziranje glumca Metjua Perija koje je Ministarstvo pravosuđa navelo su sledeće, prenosi BBC:

Jasvin Sanga, poznata kao "Kraljica ketamina": Jedna tačka za zaveru za distribuciju ketamina, jedna tačka za održavanje prostorija u kojima je bila droga, jedna tačka za pojedovanje s namerom distribucije metamfetamina, jedna tačka za posedovanje s namerom za distribuciju ketamina i pet tačaka distribucije ketamina

Dr. Salvador Plasencia: Jedna tačka za zaveru distribucije ketamina, sedam tačaka distribucije ketamina i dve tačke menjanja i krivotvorenja dokumenata ili zapisa povezanih s federalnom istragom

Erik Fleming: Priznao krivicu za jednoj tačku urote za distribuciju ketamina i jednu tačku distribucije ketamina koja je rezultirala smrću.

Kenet Ivamasa: Priznao krivicu za jednu tačku zavere za distribuciju ketamina koja je uzrokovala smrt i da je više puta ubrizgavao Periju ketamin bez medicinske obuke, uključujući više injekcija na dan njegove smrti

Dr. Mark Čavez: Priznao krivicu za jednu tačku zavjre za distribuciju ketamina

(Kurir.rs/Jutarnji/M.J)