"Kada sam se probudio iz kome shvatio sam da..." Predrag Ejdus je pred smrt progovorio o jednom saznanju sa kojim je morao da živi
Foto: Marina Lopičić

Nezaboravan

"Kada sam se probudio iz kome shvatio sam da..." Predrag Ejdus je pred smrt progovorio o jednom saznanju sa kojim je morao da živi

Pop kultura -

Velikan srpskog glumišta Predrag Ejdus preminuo je u septembru 2018. godine. Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnji upravnik izgubio je bitku nakon duge i teške bolesti u 72. godini. Međutim, malo ko je znao koliko je on velike bitke pre toga vodio.

Naime, on je duže vreme imao zdravstvenih problema i čak bio u komi. Mislio je da će ostati paralizovan, ali život mu je tada pružio drugu priliku.

Predrag Ejdus bio je veliki borac
Predrag Ejdus bio je veliki boracfoto: Marina Lopičić

"U jednom periodu života sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema i bio sam u komi. Tog perioda se ne sećam, ali kada sam se probudio i shvatio da ću 95 posto ostati paralizovan, ali da ću biti živ, govorio sam: „Pa ništa. Predavaću studentima, uostalom, može da se glumi u kolicima“. Gluma me nije napuštala ni onda kada sam bio očajan. Tada sam razmišljao da je bolje da sam umro nego što sam nepokretan, ali ne zbog sebe, nego zbog porodice i tereta koji bih bio mojim najbližima. Srećom, nauka i odlični doktori su me i izvukli i jedan sam od retkih koji je uspeo da preživi tu bolest", rekao je Predrag za magazin Azra u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Ejdus je imao bogatu i uspešnu karijeru
Ejdus je imao bogatu i uspešnu karijerufoto: YT

Bogata karijera

Predrag Ejdus se rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a glumu diplomirao 1972. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, 1993. godine se priključuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Od 2000. godine je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti.

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv-serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

02:10

Katarina Žutić o ulozi Slavice Đukić Dajanović u seriji Porodica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track