Jovanka Broz rođena je u selu Pećani u Hrvatskoj 7. decembra 1924. godine, potiče iz porodice Budisavljević, koja se posle sloma stare srednjovekovne države iz Metohijskog grada Peć preselila u Liku.

Jovanka je često isticala kako njena porodica potiče od loze Nemanjića, a kao svog rođaka spominjala je i Nikolu Teslu.

profimedia0807745484.jpg
ullstein bild / - / Profimedia 
foto: ullstein bild / - / Profimedia

Posle siromašnog detinjstva na selu i završene četvorogodišnje škole, Jovanka na početku drugog svetskog rata odlazi u partizane. Saborci je pamte kao istaknutog i hrabrog borca. Kada se rat završio, Jovanka Budisavljević imala je 21 godinu, čin kapetana i bila je nosilac dva ordena za hrabrost. Vratila se u rodne Pećane, rodna kuća bila joj spaljena, a porodica maltene uništena.

Njoj kao devojci stiže poziv da radi kao higijeničarka kod maršala Tita.

profimedia0736548445.jpg
imago stock&people / imago stock&people / Profimedia 
foto: imago stock&people / imago stock&people / Profimedia

U to vreme uz Tita je bila Davorjanka Zdenka Paunović, njegova ratna ljubav i sekretarica. Tito i Zdenka živeli su na Belom dvoru, a Jovanka je radila kao higijeničarka u Užičkoj 15, zadužena za kontrolisanje hrane i zdravlja zaposlenih.

Zdenka je umrla 1946. godine, a sahranjena je u vrtu Belog dvora, da bude uz Tita, na kojem se primećivala utučenost. Posle Zdenkine smrti, Jovanka je uvek u Titovoj blizini, bilo da je radila kao higijeničarka, bolničarka ili pak njegova sekretarica.

profimedia0698688475.jpg
Sven Simon / United Archives / Profimedia 
foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Ona je imala 28, a Tito 60 godina

Josip Broz Tito i Jovanka venčali su se, uz iznenađenje mnogih, 1952. godine, kada je imala 28 godina, a on 60 godina.

- Tito i ja smo mnogo slični, on obožava prirodu, lov cveće, takođe i ja. Prijatno je vraćati se prirodi, naš dom ne možemo zamisliti bez cveća, ono stvara prijatnu atmosferu u kući, delujući osvežavajuće na ljude. Titu bih zamerila što mnogo radi, ne može da sedi kući i da se odmara, takva radna energija kod čoveka retko se susreće - govorila je Jovanka.

28643506-10216277856805999-929498269-o.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Jovankina nadležnost svodila se na rezidencije Brozovih, a kako se pričalo bila je vrlo stroga, pa je zaposlene ljude često i otpuštala.

(Kurir.rs/ RTS/ Blic/ L. S:)

Bonus video:

kurir televizija "TITOV UNUK TVRDI DA JE BROZ PLAKAO ZBOG RANKOVIĆA!" Toma Fila: Znao je gde su i kako ubijeni Draža Mihajlović i 'PLANINSKI LAV'!