Ovo su jasni dokazi da princeza Dajana ipak nije bila nevinašce: Ono što je uradila kad je bila u Sarajevu i danas se pamti
Princeza Dajana često je kršila pravila kraljevske porodice, Foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

kraljevska porodica

Ovo su jasni dokazi da princeza Dajana ipak nije bila nevinašce: Ono što je uradila kad je bila u Sarajevu i danas se pamti

Pop kultura -

Svima je poznatno da je princeza Dajana često dobijala "preke poglede" zbog svojih slobodnih stavova i opiranja kraljevskim pravilima. Dok je za kraljevsku porodicu, verovatno, spadala u neposlušnu snajku, mnogi širom sveta su je baš zbog toga obožavali.

Jednom rečju, Dajana se uvek isticala, a dalje u tekstu navodimo 11 situacija u kojima se pokazala kao opasan igrač.

1. Poseta bolnici

Lejdi Di je, 1987. godine, otišla u posetu i rukovala se sa pacijentima obolelim od AIDS virusa i time postala prvi i, za sada, jedini član kraljevske porodice koja je to uradila javno.

"HIV ne treba da vas spreči da im pružite ruku ili ih zagrlite, nećete biti u opasnosti, a sam Bog zna da im je to potrebno," rekla je tada za medije, a preneo Daily Mail.

Takođe je dodala da je bila veoma nervozna da to uradi u javnosti jer nije znala kako će reagovati i javnost i članovi kraljevske porodice. Ali - ipak je ostala dosledna sebi i uradila ono što smatra ispravnim.

2. Kampanja u Sarajevu

Tokom posete Sarajevu u Bosni i Hercegovini u svrhu kampanje protiv postavljanja minskih polja, koju je vodila zajedno sa prijateljima Kenom Ruterfordom i Džerijem Vajtom 1997. godine, princeza Dajana je poslednjeg dana posete ugledala nesrećnu majku koja na groblju oplakuje svog sina.

Emotivna i empatična kakva je bila, Lejdi Di nije mogla tek tako da prođe već joj je prišla i razgrlila je.

"Dajana nije govorila srpski, niti je ta majka govorila engleski, ali razumele su se i zbližile na prvi pogled. Bilo je emotivno i intimno. To je bio trenutak za pamćenje i, mislim, da ga nikada neću zaboraviti," rekao je njen prijatelj Džeri, a preneo The Sun.

Ono što ovu priču čini još emotivnijom i "buntovnijom" jeste činjenica da je prilaženje i grljenje stranaca strogo kršenje pravila kraljevske porodice, kao i to da se ova situacija odigrala svega nekoliko nedelja pre njene smrti.

3. Intervju sa Martinom Bašarom

Novembra meseca, 1995. godine, princeza je, u sred Kesingtonske palate, davala interjvu Martinu Bašaru, tadašnjem novinaru BBC televizije, tokom kog je izjavila da joj veoma teško da bude u braku sa sadašnjim kraljem Čarlsom III.

U tom razgovoru otkrila je sve što se otkriti ne sme. Javno je progovorila o svojoj postporođajnoj depresiji, bulimiji sa kojoj se borila kao i o Čarlsovoj aferi sa Kamilom Parker Bouls, sadašnjom kraljicom.

"Nas je troje u braku, tako da je malo gužva," rekla je tada Lejdi Di, a preneo "History".

4. Bila je "slaba" na ljude

Kao što je već navedeno, direktan kontakt sa publikom, fanovima i "običnim smrtnicima" za članove britanske kraljevske porodice strogo je zabranjen. Ali, sasvim drugačija i prirodna princeza Dajana redovno se oglušavala o to pravilo.

Jedna od takvih situacija je i njena poseta Herefordovoj katedrali, 9. aprila 1985. godine, kada se nakon završene službe pridružila uzbuđenoj publici i sve ih prisno pozdravila prihvatajući pritom gomilu cveća koje je dobila od meštana.

5. Trka za Dan majki

Da je princeza Dajana zaista bila "slepa" za kraljevska pravila, pokazuje i njena odluka da se, 1991. godine, takmiči u trci povodom Dana majki i tim gestom možda izneveri pokojnu kraljicu Elizabetu II, ali ne i svoje sinove, Vilijama i Čarlsa.

Kako se može videti na Instagram stranici "Oprah Daily", Lejdi Di se u mini suknji, blejzeru i potpuno bosa punim gasom utrkuje sa ostalim mamama, vidno želeći da pobedi. Iako se trudila svim silama, princeza nije bila najbrža, ali je ponosno zauzela treće mesto.

6. Nadmudrivanje sa paparacima

Opšte je poznato da princeza Dajana nikada nije imala mira od paparaca. Slobodnog duha kakvog je bila, sigurno da joj to nije ni malo prijalo. Međutim, ne mogavši da uradi ništa više, Lejdi Di je odlučila da im bar malo oteža posao.

Zbog toga je često, po nekoliko dana zaredom, nosila istu odevnu kombinaciju da paparaci ne bi mogli toliko da zarađuju na njom jer njihove fotografije, sa njom isto obučenom, nisu bile toliko revnosne, prenosi News 18.

7. Decu joj ne diraj

Princeza nikada nije krila svoje nezadovoljstvo kada je u pitanju ponašanje njenog supruga, tadašnjeg princa Čarlsa. Ukoliko bi se njoj loše obratio, verujemo da mu nije ostajala dužna, ali kada su u pitanju bila njena deca, postajala je prava lavica.

@pophive Also, who calls their own baby dumb❔😭#PrincessDiana #RoyalFamily ♬ original sound - Pop Hive

Tako su , kada je Vilijam imao svega šest meseci, ugovorili fotografisanje u Kesingtonskoj palati za predstavnike medijskih kuća, davne 1982. godine. Tokom sesije, Čarls se nagnuo ka Vilijamu i prošaputao: "Izgleda po malo glupav", na šta mu je princeza, oštro ali sa osmehom, odgovorila: "Kao i svi muškarci", prenosi News Week.

Svi novinari i fotografi momentalno su prasnuli u smeh, a video snimak intervjua i dan danas je veoma popularan na internetu.

8. Spuštala se na njihov nivo

Pre nego što se udala za Čarlsa, princeza Dajana radila je kao asistent u Montesori školi u Londonu. Još tada je naučila da, ako čučnete i spustite se na visinu deteta, to dete će se osećati bezbednije, dobrodošlije i sigurnije.

Iako je to protiv pravila britanske kraljevske porodice, Lejdi Di nikada nije prestala ovo da radi, pa je internet prepun njenih fotografija na kojima čuči i, dok deli i prima cveće, gleda decu direktno u oči, sa osmehom na licu, želeći da osećaju puno njeno poštovanje, prenosi Brightside.

9. Osvetnička haljina

Princ Čarls je, 1994. godine, konačno smogao hrabrosti da prizna princezi Dajani da je u ljubavnoj aferi sa Kamilom Parker Bouls. Ta informacija munjevitom brzinom isplivala je i u medije koji su ih oboje opsedali želeći da saznaju što više.

Baš tog kobnog dana, princeza Dajana umesto tužna i uplakana, u javnosti se pojavila u nikad boljem izdanju. Nosila je crnu haljinu, skroz pripijenu uz telo, što je veoma istaklo njenu vitku liniju. Ni jedne sekunde na njenom licu nije bilo ništa sem osmeha. Ta haljina je postala poznata kao "osvetnička haljina", a na pitanje da li je istina da je Čarls vara, bez pardona je rekla "da", prenosi Daily Mail.

10. Zadržala titulu

Koliko god da je bila buntovna i kršila pravila kraljevske porodice, princeza Dajana je zavredela mnogo poštovanja što dokazuje i odluka pokojne kraljice Elizabete II da joj dozvoli da zadrži titulu.

Naime, prema pravilniku kraljevske porodice, ukoliko dođe do razvoda braka, partner koji nije član porodice gubi svoju titulu. Međutim, kraljica je odlučila da ovoga puta napravi izuzetak pa je, iako joj je oduzela titulu "visočanstva", dozvolila joj je da zadrži titulu "princeza od Velsa". Toj odluci su se protivili i njen muž Filip i sin Čarls, ali kraljica je uprkos tome isterala svoje i ovim gestom princezi odala čast, prenosi History Extra.

11. Kraljica joj se jedinoj poklonila

Koliko poštovanja je kraljica imala ka princezi Dajani pokazuje i to da se, na njenoj sahrani, poklonila iznad kovčega što je za života učinila samo tad i nikada više.

"Želela sam da lično da joj odam počast. Bila je izuzetno i nadareno ljudsko biće. I u dobrim i u lošim vremenima nikada nije izgubila volju da bude nasmejana niti da inspiriše druge svojom toplinom i ljubaznošću. Divim joj se i poštujem je zbog svega što je uradila za zajednicu, a pogotovo za posvećenost njenim dečacima," rekla je kraljica tada, a preneo Town and Country.

Mimo toga što se poklonila, kraljica je insistirala da na kovčeg princeze Dajane bude položena zastava kraljevske porodice, što je bilo još jedno kršenje pravila uzevši u obzir da su ona i Čarls već bili razvedeni.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track