Kraljica Elizabeta je bila opasan igrač: Zbog njenih ispada se tresla monarhija, a kad je ovo uradila svima su pale vilice
Kraljica Elizabeta II nije marila za pravila kraljevske porodice, Foto: AP

o ovim situacijama je brujao svet

Kraljica Elizabeta je bila opasan igrač: Zbog njenih ispada se tresla monarhija, a kad je ovo uradila svima su pale vilice

Pop kultura -

Kada se pomenu kršenja pravila britanske kraljevske porodice, prva na pameti svima je pokojna princeza Dajana, ali ona nije jedina koja je "pravila ustupke" kada su zabranjene stvari u pitanju.

princeza Dajana nije bila jedini buntovnik u porodici
princeza Dajana nije bila jedini buntovnik u porodicifoto: Printscreen Youtube, Profimedia

Naime, pokojna kraljica Elizabeta II takođe je bila poznata po oglušavanju na pravila, kada god je smatrala da je to potrebno. Verovatno joj je zbog toga princeza Dajana bila toliko draga, a dalje u tekstu ističemo nekoliko situacija u kojima je kraljica Elizabeta II ispala "opasan igrač".

1. Udaja za princa Filipa

Kraljica Elizabeta II i princ Filip poznavali su se skoro čitav život. Upoznali su se još dok je Filip imao 12, a Elizabeta 8 godina. Njihov blizak odnos odmah je počeo da se gradi. Ono što se retko sreće kao podatak jeste da su oboje potomci kraljice Viktorije, što ih čini dalekim rođacima.

Možda se zbog toga niko nije obazirao kada su počeli da se dopisuju godinama kasnije, tačnije kada je kraljica Elizabeta II napunila 13 godina. Do njene navršene 21. godine, princ Filip je bio rešen da je oženi.

Međutim, kraljevska porodica se isprva veoma protivila njihovom braku. Sem toga što su bili daleki rođaci, smatrali su da princ Filip, kao oficir mornarice a ne neko sa kraljevskim poreklom, nije dovoljno dobar odabir za Elizabetu, piše People.

Ali, zaljubljena do ušiju, Elizabeta je uspela da istera svoje pa su se venčali 20. novembra 1947. godine. Na dan njihovog venčanja, kraljica Elizabeta II zaklela se na pokornost svom mužu, što se smatralo kršenjem pravila kraljevske porodice, jer je svojim činom bila iznad njega i samim tim ne treba nikome da se pokorava, pa ni svom suprugu.

2. Davanje autograma

Opšte je poznato da je kraljica Elizabeta II bila veliki fan fudbala. Redovno je posećivala fudbalske utakmice, ali 1998. godine, u Maleziji, nakon završene utakmice, kraljica je prišla dečacima u publici i potpisala njihove lopte na kojima je bio logo Mančester Junajteda. Tim gestom, kraljica je prekšila pravila monarhije jer je davanje autograma strogo zabranjeno jer postoji "pretnja" od falsifikovanja istih, piše Daily Star.

kraljica Elizabeta
foto: Printscreen/Instagram/How.Vintage

3. Titula princeze Dajane

Koliko god da je bila buntovna i kršila pravila kraljevske porodice, princeza Dajana je zavredela mnogo poštovanja što dokazuje i odluka pokojne kraljice Elizabete II da joj dozvoli da zadrži titulu.

Naime, prema pravilniku kraljevske porodice, ukoliko dođe do razvoda braka, partner koji nije član porodice gubi svoju titulu. Međutim, kraljica je odlučila da ovoga puta napravi izuzetak pa je, iako joj je oduzela titulu "visočanstva", dozvolila joj je da zadrži titulu "princeza od Velsa". Toj odluci su se protivili i njen muž Filip i sin Čarls, ali kraljica je uprkos tome isterala svoje i ovim gestom princezi odala čast, prenosi History Extra.

4. Sahrana princeze Dajane

Koliko poštovanja je kraljica imala ka princezi Dajani pokazuje i to da se, na njenoj sahrani, poklonila iznad kovčega što je za života učinila samo tad i nikada više.

"Želela sam da lično da joj odam počast. Bila je izuzetno i nadareno ljudsko biće. I u dobrim i u lošim vremenima nikada nije izgubila volju da bude nasmejana niti da inspiriše druge svojom toplinom i ljubaznošću. Divim joj se i poštujem je zbog svega što je uradila za zajednicu, a pogotovo za posvećenost njenim dečacima," rekla je kraljica tada, a preneo Town and Country.

Mimo toga što se poklonila, kraljica je insistirala da na kovčeg princeze Dajane bude položena zastava kraljevske porodice, što je bilo još jedno kršenje pravila uzevši u obzir da su ona i Čarls već bili razvedeni.

5. Promena protokola povodom 9/11

Sa svojim protokolima i raskošom, privrženost britanske monarhije tradiciji je toliko jaka da odstupanje od njenih normi dovoljno govori. Dokaz tome je i naređenje kraljice Elizabete II kada je, pre više od dve decenije, uprkos pravilima monarhije, naredila vojnom orkestru da se, u čast ožalošćenim Amerikancima koji su stradali u napadu 11. septembra, odsvira "The Star-Spangled Banner" (himna SAD) tokom smene straže u Bakingemskoj palati.

Promenu straže, koju izvode vojnici u crvenim tunikama i visokim šeširima od medveđe kože, pratio je pun vojni orkestar koji je svirao tradicionalne marševe i poznatije melodije. Ali odluka da se svira nacionalna himna svoje bivše kolonije bila je dirljiva manifestacija solidarnosti nakon napada.

Prošle godine, na 20. godišnjicu napada, kraljica je ponovo naredila da se svira himna Sjedinjenih Država dok se stražari smenjuju. U poruci predsedniku Bajdenu, kraljica Elizabeta II rekla je tada da su njene misli i molitve bile sa žrtvama, preživelima, porodicama i spasiocima pogođenim napadima, prenosi NY Times.

6. Vozikala kralja Saudijske Arabije

Poznato je da je kraljica Elizabeta II bila veoma duhovita žena i da je često volela da se šali, ali ono što je uradila tadašnjem kralju Saudijske Arabije, Abdulahu bin Abdulazizu, niko nije mogao da očekuje.

Naime, tokom njegove posete britanskoj monarhiji, 1998. godine, nakon čašiče diplomatskih razgovora kraljica Elizabeta mu je ponudila da mu pokaže imanje. Kralj Abdulah je, naravno, pristao, uputio se ka vozilu i uredno seo na suvozačevo mesto, ali nije očekivao da će kraljica lično da sedne na vozačevo.

Uzevši u obzir da je u Saudijskoj Arabiji ženama zabranjeno da voze, u šta je kraljica bila upućena, malo je reći da se pokojni kralj preznojio od glave do pete, sumnjajući u vozačke veštine jedne žene, iako je ona bila kraljica, prenosi Vox.

Sudeći po fotografijama tada, kraljica je veoma uživala u ovoj, za kralja neslanoj, šali.

7. Potrčala za Vilijamom

Na venčanju svog drugog sina, princa Endrjua, kraljica Elizabeta pokazala je da je na kraju dana ipak samo baka.

Naime, uprkos protokolima kraljevske porodice, kraljica Elizabeta potrčala je za svojim unukom, princom Vilijamom, plašeći da će se povrediti u svojim nestašlucima koje je pravio tokom ceremonije. Možda se oko ovoga i ne bi podigla tolika furtutma da trčanje u javnosti nije strogo zabranjeno za članove kraljevske porodice.

Postavlja se pitanje da li je kraljica tada htela da spreči Vilijama da prekrši pravilo ili je iskoristila priliku da sa svojim unukom uradi isto u duetu, prenosi People.

8. Prisustvovala sahranama

Jedno od pravila monarhije jeste da članovi porodice ne mogu da prisustvuju sahranama. Iako mnogi smatraju da je razlog tome politički, nigde nije naveden tačan razlog za to. Bilo tačno ili ne, kraljica Elizabeta II redovno je ispraćala mnoga imena, uključujući i pokojnu princezu Dajanu.

9. Prihvatala cveće

Direktan kontakt sa publikom, fanovima i "običnim smrtnicima" za članove britanske kraljevske porodice strogo je zabranjen. Ali, pored sasvim drugačije i prirodne princeze Dajane, o ovo pravilo redovno se oglušavala i kraljica Elizabeta II.

Na internetu se mogu pronaći mnoge njene fotografije na kojima, sa osmehom od uha do uha, prihvata darove svojih fanova, prenosi People.

10. Dozvolila boravak slavnom reperu

U intervjuu za "The Guardian", 2015. godine, proslavljeni reper Snup Dog izrazio je zahvalnost pokojnog kraljici Elizabeti II jer mu je "sredila" boravak u Londonu, nakon što su pokušali da mu zabrane ulazak u Veliku Britaniju.

"Kada su pokušali da me izbace iz Engleske, kraljica je napisala zahtev da mogu da ostanem navodivši kao razlog da su njeni unucu moji veliki obožavaoci. Izgleda da su oni uticali na nju. Ti unuci se ispostavilo da su princ Vilijam i princ Hari lično. Zauvek ću joj biti zahvalan," rekao je reper tada, koji je svoje poštovanje prema kraljici pokazao i nakon vesti o njenoj smrti, kada je uputio dirljive reči: "Počivaj u miru, kraljice, ti si bila "moja devojka", ako znate na šta mislim?"

11. Izjednačila prava braće i sestara

Tokom 2011. godine, kraljica Elizabeta II donela je i potpisala klauzulu po kojoj starije sestre neće biti diskriminisane zbog svoje mlađe braće. Do tada, muška deca kraljevske porodice imala su prednost u sticanju uspeha i građenja karijere iako su možda bili mlađi članovi spram svojih sestara.

Ovim dokumentom, svi ženski naslednici dobili su i pravo nasledstva trona, a sve što je potrebno jeste da budu starije od svoje braće, prenosi The Guardian.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track