"Pao je sa kreveta u kesi, niko nije hteo da ga podigne": Ivan je bio zvezda Jugoslavije, a onda je dobio HIV i sve se promenilo
Foto: Printscreen/Youtube

TUGA!

"Pao je sa kreveta u kesi, niko nije hteo da ga podigne": Ivan je bio zvezda Jugoslavije, a onda je dobio HIV i sve se promenilo

Pop kultura -

Ivan Ivica Vdović ( poznat i po nadimku VD) i Milan Mladenović pokrenuli su kultnu krupu Katarinu II. Mnogi nisu ni znali da je Ivan zapravo bio glavni osnivač, a on je u grupu doveo Milana i Margitu Stefanović sa kojom je bio u vezi. Pored njih bend su činili i Bojan Pečar i Gagi Mihajlović i koji je 1985. napustio bend. Usledila je promena sastava u Ekatarina Velika i Vdovićev odlazak.

Ivan Ivica Vdović
Ivan Ivica Vdovićfoto: Printscreen Youtube

Te 1985. godine Vd, saznao je da je HIV pozitivan (navodno je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od HIV-a u bivšoj Jugoslaviji).

Sonja Savić govorila je o Ivicinoj smrti
Sonja Savić govorila je o Ivicinoj smrtifoto: Printscreen YouTube

"Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve. Kada me je Darko Rundek pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne", govorila je svojevremeno Sonja Savić.

Ivica je preminuo 25. septembra 1992. u 31. godini. Sahranjen je u Beogradu.

Kako je počela Ivanova muzička priča

Ivica je bio rođen za muzičara
Ivica je bio rođen za muzičarafoto: Printscreen

Muzička priča Vda počela je u srednjoj školi. Kada je bio u trećem razredu, postao je član benda "Limunovo drvo" čiji su se članovi stalno menjali. U poslednjoj postavci grupe bili su Vdović, Milan Mladenović i Dušan Kojić - Koja koji su ubrzo formirali bend "Šarlo akrobata" (Vdović je pre toga svirao u "Suncokretima"). Ivan je bio princ jugoslovenske andergraun scene i začetnik novog talasa.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

05:04

Ovako je Rada Đuričin proslavila poslednji rođendan! Ona je sa njom provela poslednje dane: Bila je i dete i mudrac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track