Jedan od najvećih skandala u američkoj politici bila je afera Levinski-Klinton, a istu je razotkrila bivša američka državna službenica Linda Trip koja je 2020. godine umrla od raka pankreasa.

Naime, Linda je bila je bliska prijateljica sa Monikom Levinski (49), a nakon što je saznala za aferu bivšeg predsednika SAD i njegove sekretarice, počela je da snima njihove telefonske razgovore.

profimedia0726242861.jpg
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 
Afera Monike Levinski i Bila Klintona tresla je Amerikufoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Skandalozne razgovore Linda je predala Kenetu Staru, specijalnom tužiocu koji je bio zadužen za istragu o Klintonovoj administraciji.

- Ja sam nulti pacijent gubitka reputacije na internetu. Jedne večeri sam otišla na spavanje kao anonimna osoba, a iduće jutro sam bila poznata celom svetu -rekla je Monika i dodala:

- To se ne bi dogodilo bez interneta. Imam prijateljicu koja svaki put kad se vidimo, u nekom trenutku druženja, samo na neki način odmahne glavom i kaže: ‘Ne mogu da verujem da si još živa".

Ukoliko se sećate slučaja čuvene plave haljine u kojoj je pronađena Klintonova semena tečnost -Linda je bila glavni krivac za isplivavanje te informacije u javnost.

profimedia0629969310.jpg
Profimedia 
Monika Levinski danasfoto: Profimedia

Ova skandalozna vest dovela je Klintona do saslušanja, 1998. godine, koji je nakon prvobitnog negiranja cele situacije konačno priznao istinu, a zatim se izvinio i javnosti i porodici. Uprkos aferi, Klinton i njegova supruga i bivša američka sekretarka Hilari i dalje su u braku, u kojem su dobili ćerku Čelzi.

Kada su Lindu pitali zašto je to uradila ona se pozvala na patriotizam, ali su je mnogi kritičari osudili da je izdala svoju prijateljicu Moniku, kao i da je želela da svrgne Blia Klintona sa predsedničke stolice.

"Bez obzira na prošlost, čula sam da je Linda Trip teško bolesna. Ne mogu da zamislim koliko je ovo teško za njenu porodicu," napisala je na Tviteru Monika Levinski nakon vesti o Lindinoj smrti, koja je na sudu, 1998. godine, rekla da se kaje zbog svega.

Međutim, u svom dokumentarcu "Klintonova afera", koji je objavljen 2018. godine, Monika je potvrdila priču o plavoj haljini, a otkrila je i da joj je Klintom često obasipao poklonima, kao i da se u njega zaljubila čim ga je videla.

Kako je navela tada, imponovalo joj je da je poželjna muškarcu kojeg obožava cela Amerika, kao i da je volela da ga zavodi pokazujući mu donji veš.

Takođe je pomenula da je sa Klintonom imala odnos devet puta, kao i da su više puta imali oralni seks.

"Mrlje sam videla tek nakon nekoliko dana kad sam haljinu isprobavala pred svojom prijateljicom koja me nagovorila da sačuvam haljinu sa tim tragom," rekla je jednom prilikom i otkrila da je nakon odnosa sa bivšim američkom predsednikom otišla na večeru u istoj haljini.

profimedia0784790293.jpg
Dave Bedrosian / imago stock&people / Profimedia 
Monika Levinski danasfoto: Dave Bedrosian / imago stock&people / Profimedia

Od svih pogrdnih imena kojim su je nazivali u javnosti, Moniku je najviše pogodilo to što su joj dali epitet žene koja "nije dobar izbor za ženidbu".

"Uvek je postojalo zrnce sumnje u meni da bi to moglo da bude istina. Sećam se kada sam prvi put to čula, bila je 1998. godina. Posle tih reči, pala sam u tešku depresiju," rekla je za magazin "The Cut".

U jeku ovog skandala Monika je imala svega 22 godine, a danas je aktivista u oblasti borbe protiv nasilja, sa akcentom na internet nasilje i nasilje nad ženama.

Kada su Bilu postavili pitanje o aferi svu krivicu svalio je na "pritisak na poslu".

profimedia0876734716.jpg
MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia 
Bil Klinton i Hilari Klintonfoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

"Uradio sam to da bih nekako prevazišao svoju anksioznost. Bio sam pod velikim pritiskom, a ta afera pomogla mi je da se suočim sa razočaranjima i životnim strahovima," rekao je u dokumentarcu o životu svoje supruge "Hilary", preneo je CNN.

Iako je bila skrhana zbog muževljeve afere, Hilari je ipak odlučila da ostane uz muža.

"Svako od nas nosi neki svoj teret u životu i nekad uradimo stvari koje ne bi trebalo da radimo. Bilo je užasno to što sam uradio," dodao je on.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija IZAZOVNA MIRKA VASILJEVIĆ NA CRVENOM TEPIHU BEZ BRUSA! Glumica otkrila kako je bez Vujadina Savića: Uvek nađem nekoga za veče!