Prošlo je 27 godina od kada nas je tragično napustila princeza Dajana. Lejdi Di, kako su je često nazivali, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu sa svojim tadašnjim partnerom.

profimedia0302470946.jpg
Philippe Ledru / akg-images / Profimedia 
princeza Dajanafoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Prema zvaničnim informacijama, Dajanin auto u kome su bili ona, njen tadašnji partner Dodi Al-Fajed i vozač Henri Paul, zakucao se u jedan od stubova tunela u Parizu.

Ipak, njena smrt, a i ono što se dešavalo nakon smrti obavijeno je velom misterije.

profimedia0068577644.jpg
Profimedia 
princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nezgodifoto: Profimedia

Par dana kasnije organizovana je sahrana princeze Dajane, koja je okupila neverovatan broj ljudi, a ono što niko godinama nije znao je - u čemu je sahranjena?

Sa jedne strane, ovakvo pitanje više je nego bizarno, a sa druge, nije iznenađujuće, s obzirom da je za života bila poznata po istančanom modnom ukusu.

Zapravo, tek se pre izvesnog vremena saznalo u kakvoj je toaleti ispaćena na večni počinak, kao i ko je dizajner/ka haljine. Prema pisanju svetskih medija, Dajana je samu toaletu izabrala malo pre svoje pogibije, i reč je o modelu koji joj je bio jedan od najomiljenijih.

princeza-dajana-profimedia0346246435.jpg
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 
Osvetnička haljina princeze Dajanefoto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

Crna koktel haljina midi dužine sa dugim rukavima i golim ramenima je u jednom momentu postala Dajanin zaštitni znak, a upravo je u takvoj i sahranjena. Kreirala ju je Ketrin Voker, omiljena dizajnerka princeze. Takođe je nosila crne najlonke i crne cipele.

Iako fotografija toalete ne postoji na internetu, šuška se da u velikoj meri sliči sa onom čuvenom "osvetničkom haljinom" koju je ponela kada je obelodanjena a Čarlsova afera.

O toj haljini brujao je ceo svet, a kako su tada otkrili ljudi bliski kraljevskoj porodici Čarlsu se prevrnuo želudac kad je video koliko je Dajana pravila prekršila tom kreacijom.

sahrana-r01.jpg
Reuters 
Sahrana princeze Dajanefoto: Reuters

Inače sahrani su prisustvovali kralj Čarls, prinčevi Vilijam i Hari, kao i pokojna kraljica Elizabeta II i ostali članovi porodice, što je bilo veoma specifično, budući da je pravilo da se nikada ne okupljaju svi članovi na jednom mestu.

Takođe, kraljica Elizabeta je taj dan proglasila danom žalosti, a zastave su bile spuštene na pola koplja.

(Kurir.rs/I.M.)