Pre 23 godine, 25. avgusta, u avionskoj nesreći proginula je mlada pevačka zvezda Alija Dejna Hoton. Imala je samo 22 godine, ali je ostavila veliki trag u R&B, pop, i hip-hop muzici. Zvali su je "R&B princezom" i "Kraljicom urbanog popa".

3580986-alijaprofimedia0614600970-edit-copy.jpg
Charles Sykes / Shutterstock Editorial / Profimedia 
Alijafoto: Charles Sykes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Da je živa, Alija bi 16. januara proslavila 46. rođendan. Vest o tragičnoj i iznenadnoj smrti mlade i talentovane pevačke zvezde tog kobnog 25. avgusta 2001. godine, šokirala je ceo svet.

Pevačica je tragično stradala u avionskoj nesreći, kad se avion kojim je putovala srušio, a život je osim nje izgubilo još osmoro ljudi. Oko dva meseca nakon izlaska poslednjeg albuma, ekipa je završila snimanje njenog muzičkog spota na Bahamima za singl "Rock the Boat" i vraćala se kući na Floridu.

Pilot koji je upravljao avionom u tom trenutku nije bio licenciran, a toksikološka ispitivanja otkrila su da je konzumirao alkohol i kokain. Naknadna istraživanja pokazala su da je avion prekoračio težinu za oko 300 kilograma i da je prevozio jednog putnika više nego što je to dopušteno. Porodica Alije je kasnije podnela tužbu protiv aviokompanije čiji je avion bio, a koja je rešena van suda. Nakon smrti Alije, njena muzika postigla je veliki komercijalni uspeh, sa nekoliko posthumnih izdanja.

Alija je sahranjena 31. avgusta 2001. u Njujorku, a sahrani je prisustvovalo 800 ožalošćenih među kojima su bili Misi Eliot, Timbelend, Gledis Najt, Lil’ Kim i Šon Kombs, poznatiji kao Didi. Na kraju ceremonije pušteno je 22 bela goluba, koji su simbolizovali 22 godine njenog života.

r-keli-alaja.jpg
Jamie Lamor Thompson / Shutterstock.com, Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com 
R Kelifoto: Jamie Lamor Thompson / Shutterstock.com, Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Alija se udala kada je imala samo 15 godina za tada planetarno popularnog 27-godišnjeg muzičara R Kelija, koji je kasnije optužen za seksualno zlostavljanje maloletnica i osuđen na 30 godina zatvora zbog vođenja lanca prostitucije i reketiranja. Magazin Vibe objavio je bračni sertifikat na kojem je navedeno da su se Alija i Keli venčali 31. avgusta 1994. u Čikagu.

Njih dvoje su pokušali da svoj brak drže u tajnosti, ali Alijina porodica je za to saznala i, kako prenose mediji, bili su besni. Zahtevali su poništenje, a pevačica je na to pristala u oktobru iste godine. Keli i Alija navodno su raskinuli 1995. godine.

Pokazalo se da je Alija bila jedna od prvih žrtava Kelija, koji je 3 godine posle razvoda od Alije bio na sudu nakon što ga je tada 20-godišnja Tifani Hokins tužila za 10 miliona dolara tvrdeći da je spavao s njom kad joj je bilo samo 15 godina, a njemu 24.

Muzička lista Bilbord navodi Aliju kao 27. najuspešniju ritam i bluz umetnicu u istoriji muzike. Zaslužna je za pomaganje u redefinisanju ritam i bluz muzike, popa i hip-hopa tokom devedesetih godina 20. veka i tako ostavila neizbrisiv trag u muzičkoj industriji. Njen drugi studijski album "One in a Million" postao je jedan od najuticajnijih ritam i bluz albuma decenije.

Kada je preminula 2001. godine njeno ime našlo se među 100 najpopularnijih imena za novorođenčad u Sjedinjenim Državama te godine. Alijina muzika uticala je na mnoge svetske zvezde, kao što su Adel, Bijonse i Rijana.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

Kurir televiizija STRAVIČNA AVIONSKA NESREĆA: Pilota izvlačili iz olupine, a onda je na njega naleteo voz