Dženi Gart(52), čuvena Keli iz serije "Beverli Hils", imala je dve operacije, koje je dugo držala u tajnosti.

Nedavno je otkrila da je bila podvrgnuta operaciji zamene levog kuka 2020. godine kada je imala samo 48 godina, nakon čega je usledila procedura za zamenu desnog kuka 2024. Dok je oporavak od prve operacije prošao izuzetno dobro, drugi je bio iscrpljujuć i često neverovatno obeshrabrujuć.

Dženi Gart i Šenon Doertifoto: Spelling Television - 90210 Productions - Album / Album / Profimedi

Gart je osećala stid jer su je zbog problema koji ima smatrali „starom“. Stoga je tu borbu, zajedno sa putovanjem kroz vantelesnu oplodnju, čuvala u tajnosti od svojih obožavalaca, pa čak i nekih od njenih najbližih prijatelja i članova porodice - do sada.

Borba za život i zdravlje

Dženi je za "Self" magazin ispričala sve o dve operacije kojima je bila podvrgnuta u poslednje četiri godine.

"Ovo nije nešto što pogađa samo 80-godišnjake. Živela sam sa bolovima u kukovima veoma dugo, uvek su se čuli škljocaji kad god bih podigla noge. Kao neko ko je jahao i plesao od detinjstva, shvatila sam da je sve to "habanje" bilo uzrok", ispričala je Gart na početku razgovora.

foto: MBS/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"Stvari su se progresivno pogoršavale tokom godina. Postalo je toliko bolno u jednom trenutku da nisam mogala čak ni da prošetam pse. Mislila sam da je artritis", otkrila je glumica.

Doktor je potvrdio da ima osteoartritis u kolenima, palčevima i kukovima, što je za Dženi bila prava noćna mora.

"Tada sam bila tek u srednjim 40-im. Sećam se da sam se osećalo staro i zbunjeno zbog dijagnoze, ali sam želela da ostanem aktivna i da samo prođem kroz to. Međutim, do svoje 48. godine više nisam mogla da pratim svoju porodicu tokom normalnih aktivnosti".

Seća se da je na porodičnom skijanju doživela tako strašan bol, da je konstantno bila zatvorena u kući.

"To je bilo veoma uznemirujuće, jer sam osećala da mi se kvalitet života smanjuje. Nisam želela da budem neko ko ne može da radi stvari koje je voleo da radi sa svojom porodicom. Plus, moj muž Dejv Abrams je devet godina mlađi, nisam želela da se udam za mlađeg i da počnem da se slamam".

Dženi Gartfoto: Printscreen

Ubrzo je sebi našla doktora, a seća se da joj je rekao: "Šta ti radiš ovde? Tako si mlada! Nemamo mnogo ljudi tvojih godina koji dolaze ovde".

Dženi je tokom posete lekaru saznala da njen kuk nije u pravilnom položaju i da bi zamena mogla da poboljša situaciju.

"Iako je rekao da ne moram odmah na operaciju, nije mi trebalo mnogo vremena da razmislim. Toliko je života ispred mene, nisam želela da usporim, pa sam zamolila doktora da to što pre učinimo".

"Gledajući unazad, nisam dala svom telu dovoljno vremena da se izleči", objasnila je Gart. Dodala je da je brzo zamenila hodalicu usisivačem - tri dana posle operacije.

Nakon dva meseca vratila se svim aktivnostima.

"U godinama posle operacije osećala sam se kao "bionička žena". Nije bilo ničega što nisam mogla da uradim. Sve vreme sam zaboravljala da imam veštački kuk, ali je tu bio mali ožiljak da me podseti. Vratila sam se golfu, planinarenju i skijanju — svim stvarima koje sam volela, ali sam morala da se podsetim, posebno kada sam bila na stazi".

Sve je ponovo sustiglo ove godine, kada je ponovo začula škljocanje kuka. U martu je imala operaciju, a to iskustvo opisuje kao obeshrabljujuće.

"Želela sam da pokažem ljudima da mogu da budu u formi i zdravi posle 50. Stigla sam do ovog zaista sjajnog mesta i osećala sam se tako snažno tokom treninga. Osim toga, primetila sam da mi je kretanje tela pomoglo da podignem raspoloženje, a povoljno je uticalo i na zglobove. To što nisam mogla da vežbam posle druge operacije tako dugo uticalo je na moje mentalno zdravlje".

Iako je mesec dana kasnije bila u teretani, šepala je i osećala bolove.

"Osećala sam se tako loše zbog svega i svog teškog oporavka, pitajući se da li je dodatni bol bio uzrokovan činjenicom da sam bila četiri godine starija nego kada sam prvi put zamenila kuk. Morala sam da poštujem svoje telo, da ga slušam i da usporim".

Ove dve operacije su mi pomogle da naučim da mnogo više cenim svoje telo i fizičke sposobnosti. Ja sam nežna osoba i volim da brinem o ljudima, tako da me je sve ovo nateralo da smanjim brzinu i počnem da se malo bolje brinem o sebi, dozvolim drugima da pomognu. Želela sam da moje operacije i oporavak izgledaju lako, posebno mom mužu. Nisam želela da mu delujem staro ili da me vidi kako se mučim, ali nisam mogao to da sakrijem od njega jer sam već krila od celog sveta.

Moja muž uvek razmišlja o tome kako može da me usreći i ulepša dan. Bila sam tako zahvalna na velikodušnosti njegovog duha tokom svega ovoga. Takođe mi je pomoglo da shvatim da moje fizičko stanje nema nikakve veze sa mojim duhom, i bez obzira u kakvom fizičkom stanju sam, još uvek imam mlad duh.

Dženi je rekla da oseća odgovornosti da nastavi da motiviše druge, ali i da da primer svojim ćerkama, koje su istih godina kao i ona kada je bila deo glumačke ekipe 90210.

(Kurir.rs/Self/M.F.)

Bonus video:

Video plus Muharem Serbezovski peva dok mu operišu kuk