Postao sam i fasciniran rastaferijanskom kulturom i načinom života koji podrazumeva vegeterijansku ishranu. Zdravstveni problem bio je kao rukom odnesen, a duhovna vizija nastavljena, kaže Kojot

Nemanja Kojić Kojot, frontmen rok-rege grupe Ajsbrn, koji je deklarisani vegan među muzičarima, kaže da je postao vegetarijanac pre 15 godina kada je imao problem sa cirkulacijom i krvotokom.

"Imao sam problema sa krvotokom, cirkulacijom, i ništa mi osim izbacivanja životinjskih masnoća iz ishrane nije pomoglo. U isto vreme postao sam i fasciniran rastaferijanskom kulturom i načinom života koji podrazumeva vegeterijansku ishranu, tako da su se kockice poklopile. Zdravstveni problem bio je kao rukom odnesen, a duhovna vizija nastavljena", otkrio je Kojot.

Koji su bili prvi koraci u tom smislu, ka zdravijem življenju?
Odbacivanje mesa. To mi nije predstavljalo nikakav problem. Ničeg se lakše nisam odrekao u životu nego mesa. Imao sam sreće da je i moja majka dosta istraživala o makrobiotici, pa mi zamena životinjskih proteina biljnim nije predstavljala nikakav problem, jer sam od detinjstva bio navikao na ukusna i bogata jela bez mesa.

Muzičar je rekao da on nije imamo problema sa novim načinom života, ali da je okolini trebalo mnogo vremena da se naviknu. "Okolini je trebalo vremena da prihvati moju odlučnu i striktnu promenu. Bili su zapanjeni. Pa kako?! Ni jaja, ni sir? I pitanja: A šta jedeš, kad ne jedeš meso?".

Kojot je otkrio da je zdravstveni problem koji je imao nestao pošto je izbacio životinjske namernice. "Problem koji sam imao sa cirkulacijom je nestao. I osećao sam se odjednom čistije zbog saznanja da više ne jedem životinjske leševe. Želja za duhovnim produbljenjem je rasla, interesovanja su mi se proširila, otvorio mi se um. Inspiracija i fokus u pisanju muzike. U svakom smislu, kao da sam skinuo neko breme i osetio veliki napredak, i duhovni i fizički", rekao je Kojot.

Ispričao je i anedotu sa turneje kada su otišli u jedan restoran da ručaju tražio je pasulj bez mesa, a onda je naleteo na slaninu. Nije zamerio konobaru koji je verovatno mislio da treba da izvadi jedino meso iz pasulja. On ne jede ni grilovano povrće, niti bilo šta u restoranima sem salate ili barenog, jer jedino je tako siguran da nije dolazilo u kontakt sa mesom pre stavljanja na moj tanjir.

"Kad sam na turneji, uglavnom ne jedem sa ostalima u restoranu, mogu veoma dugo da izdržim jedući sirovu i džepnu hranu, i to od trenutka kada sam negde u Vojvodini tražio klot pasulj i naleteo na slaninu u njemu. Taj ručak nije preseo samo meni već i svima iz benda. To je smešno sada, ali taj dan nikom nije bio smešan", ispričao je muzičar.

Otkrio je da ne živi baš zdravo, i dalje puši i pije, ali da pokušava da smanji.

"Duvan iz neke navike od pre 3 ili 4 godine koristim, ali polako ga izbacujem, alkohol je zbog načina života bio prisutan u mom životu do pre malo više od godinu dana i doneo mi je dosta neprilika. Alkohol je najpodmukliji porok jer ga okolina i sistem neprestano glorifikuju. Alkohol od genija pravi budalu, ako se ne kontroliše, a malo ljudi ga kontroliše, bar kod nas. Naravno, što se tiče duhovnog života, treba pokušavati da budeš optimista i da ne gubiš želju za novim saznanjima i iskustvima. Ljubav je sama po sebi zdrava, kakve god da je vrste.

Kojot je otkrio i da je najveća dobrobit koje mu je donelo veganstvo njegovo formiranje ličnosti
"Kompletno formiranje ličnosti koja sam danas. Mir i ljubav svima i svemu", rekao je muzičar.