Srpski glumac Sergej Trifunović ponovo se našao u centru pažnje, ovoga puta zbog hapšenja u Hrvatskoj. Njegovo „nepropisno šetanje psa“ prošle godine rezultiralo je kaznom i zabranom ulaska u ovu zemlju, ali to je bio samo početak. Nakon što je prošao rok zabrane, Trifunović je ponovo priveden, ovoga puta zbog sadržaja na društvenim mrežama.

Iako je pušten posle saslušanja, zadržan mu je pasoš. U emisiji "Usijanje" stručnjaci su analizirali pravne, političke i društvene aspekte ovog slučaja.

Kurir televizija "Srbija je pokazala da je spremna da brani svoje interese, to dodatno iritira Zagreb!" Eksperti tvrde: Trifunović je meta zbog nacionalnosti

Advokat Aleksandar Radivojević osvrnuo se na pravne procedure i saradnju između Hrvatske i Srbije.

- Svaka država ima svoj pravni sistem, i bez obzira na lične stavove, taj sistem mora da se poštuje. U ovom slučaju, čini se da je reč o poternici iz Splita jer se Trifunović nije odazvao na poziv suda. Hrvatski prekršajni sud je imao pravo da izda nalog za njegovo privođenje, a to se dešava u sličnim situacijama i kod nas. Međutim, pitanje je kako se koristi ta pravna moć - da li je to zaista zaštita zakona ili nešto drugo?

Sequence 03.00_05_34_19.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Radivojević je naglasio da su pravosudni sistemi između Srbije i Hrvatske generalno u dobrom kontaktu i da međunarodna pravna pomoć funkcioniše čak i za manje prekršaje.

- Sistem funkcioniše, ali ovde je reč o tome kako se ta ovlašćenja koriste i da li postoje neki drugi motivi osim pravnih - dodao je on.

Dragoljub Kojčić, politički filozof, osvrnuo se na širi kontekst odnosa između Srbije i Hrvatske.

- Ovo nije samo pravno pitanje. Kada pratite nečiju komunikaciju na društvenim mrežama, kada istražujete privatne komentare i mimove, ulazimo u ozbiljna pitanja slobode izražavanja. Ova praksa nije specifična samo za Hrvatsku, ali je evidentno da ovakvi slučajevi uvek pogađaju srpske građane - rekao je Kojčić.

Sequence 03.00_14_05_05.Still003.jpg
Kurir Televizija 

On je skrenuo pažnju na političku kontradikciju u kojoj se našao zapadni svet, govoreći o vrednostima slobode govora koje su u nekim slučajevima, poput ovog, zanemarene.

- Ovo je deo većeg problema koji vidimo u mnogim demokratskim zemljama - politička korektnost postaje sredstvo za kontrolu mišljenja. Trifunović nije izuzetak, ali je meta zbog svog porekla i nacionalnosti - dodao je Kojčić.

Dr Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije istakao je da je ovaj slučaj refleksija širih geopolitičkih tenzija između Srbije i Hrvatske.

- Hrvatska pažljivo posmatra svaki korak koji Srbija preduzima, i svaki srpski javni istup u njihovim očima dobija poseban značaj. U poslednje vreme, Srbija je pokazala da je spremna da brani svoje interese, što dodatno iritira Zagreb - objasnio je Petrović.

Sequence 03.00_24_42_07.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Petrović je podsetio na nedavne akcije srpskih tajnih službi koje su razotkrile špijunske mreže povezane s Hrvatskom.

- Očigledno je da ovakvi događaji imaju širi politički značaj. Trifunović možda nije savršena žrtva, ali je njegova nacionalnost i javni profil sigurno učinila ovaj slučaj posebno interesantnim za hrvatske vlasti - zaključio je on.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Instagram/isismo Isidora i Sergej