Tokom svoje bogate karijere, Stiven Spilberg je sarađivao sa mnogim glumcima i po navodima mnogih, najboljih u svojoj branši.

Leonardo Dikaprio, Tom Henks i Kruz, Liam Nison, Robin Vilijams, spisak je poduži jer Spilberg ima skoro 40 filmova koje potpisuje što kao režiser, što kao scenarista.

Svojevremeno je poznati režiser otkrio ko su njegovi omiljeni glumci i spisak je poprilično iznenađujuć jer na njemu bukvalno nema nijednog s kojim je sarađivao.

foto01-ap-chris-pizzello-2.jpg
AP Chris Pizzello 

Naime, on se u jednom intervjuu prisetio razgovora sa još jednim kultnim režiserom, Stenlijem Kjubrikom posle prikazivanja "Isijavanja" (The Shining) koji je ušao u anale filmske umetnosti.

Spilbergu se film nije dopao na prvu loptu i objasnio je Kjubriku da misli da je Džek Nikolson talentovan glumac, ali da je "preglumatao" Džeka Torensa i da podseća na japansko Kabuki pozorište - gde su glumici veoma stilizovani sa dramatičnom šminkom i kostimima.

Braneći Džekovu glumu, Kjubrik ga je pitao da navede svojih top 5 glumaca svih vremena. Na veliko iznenađenje, na tom spisku se ne nalazi nijedan od glumaca sa kojima je radio.

dzek-niklson-dzek-nikolson-isijavanje-stenli-kjubrik.jpg
Profimedia 

"Brzo sam rekao - Spenser Trejsi, Henri Fonda, Džimi Stjuart, Keri Grant i Klerk Gejbl, a onda me je Stenli prekinuo i pitao gde je Džejms Kegni na tom spisku," pričao je Spilberg i rekao da je on "visoko na listi", ali Kjubrik je dodao: "Ah, ali on nije u tvojih prvih pet. Ti ne smatraš Džejmsa Kegnija jednim od pet najboljih glumaca u svetu, ali ja smatram. I zato je performans Nikolsona sjajan."

Tehnički, Kjubrik je samo naglasio da Džekova gluma u "Isijavanju" nije po Spilbergovom ukusu, ali da to ne znači da je loš film u pitanju, već naprotiv.

Što se tiče pobrojanih glumaca, Spenser Trejsi je poznat po "Suđenju u Nirnbergu" iz 1961. godine i "Ko dolazi na večeru", Henri Fonda (otac Džejn Fonde) po "12 gnevnih ljudi", "The Grapes of Wrath", "Bilo jednom na divljem Zapadu", a Džimi Stujart (Anatomija ubistva, Vertigo, Divan život) i Keri Grant (Sever-severozapad, Uhvati lopova) zajedno su glumili u Filadelfijskoj priči iz 1940. godine i obojica sarađivali sa Hičkokom.

Klerk Gejbl je čuveni zavodnik iz drame "Prohujalo sa vihorom"

loreta-jang-klark-gejbl.jpg
Profimedia 

Kjubrikov favorit, Džejms Kegni je bio poznat po energičnoj glumi i nabijenim emocijama što je slično sa Džekovom glumom i preokretom njegovog lika u "Isijavanju", a poznat je po "Anđelima garavih lica", "White Heat", "Državni neprijatelj".

Za ulogu u filmu Jenki Dudl Dendi (Yankee Doodle Dandy) je dobio Oskara 1942. godine.

(Kurir.rs/J.M.)

 Bonus video:

kurir televizija MLADI GLUMAC PROGOVORIO O REAKCIJAMA NA NJEGOVU ULOGU GEJ OSOBE! Đorđe Mišina bio završio u bolnici: Nisam znao šta pričam