Brus Vilis nedavno je fotografisan u vožnji automobilom u Brentvudu, a glumac je zbog bolesti koja mu je dijagnostikovana u vrlo teškom stanju. Vilis je sedeo na mestu suvozača u plavoj košulji i prugastoj majci, a izgled mu se znatno promenio. Njegova ćerka Talula progovorila je o očevom zdravstvenom stanju i problemima s kojima se nose, piše Fox News.

Glumac pati od afazije, to je bolest gubljenja jezičke i govorne sposobnosti uslovljena različitim spoljnim i unutrašnjim povredama mozga, a dijagnostikovana mu je frontotemporalna demencija (FTD). To je neuobičajen oblik demencije koji uzrokuje smetnje u ponašanju, ličnosti i govoru.

brus vilis profimedia-0910629915.jpg
Blindie/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Najmlađa ćerka Demi Mur i Brusa Vilisa detaljno je opisala svoje zdravstveno stanje, dijagnostikovan joj je poseban oblik odraslog autizma, tokom druženja s Hodom Kotb i Dženom Buš Hager u emisiji "Today“ pre nego što je obavestila obožavatelje o zdravstvenom stanju glumca iz "Umri muški“.

- On je sada stabilno, što je u njegovom slučaju vrlo dobro, ali svejedno nam je teško. Ima bolnih dana, ali delimo toliko ljubavi, sve mi je ovo pokazalo da nijedan trenutak ne uzimam zdravo za gotovo. Stvarno mislim da bismo bili jako dobri prijatelji i da je on jako ponosan na mene - ispričala je.

- Kada ga vidiš, jednostavno ne možeš da razmišljaš o onome što je bilo ili o onome kako bi ti želela da je - odgovorila joj je Hager, a ona se s tim složila dodavši kako mora da bude prisutna u svakom trenutku.

Brusu je s afazijom dijagnostikovana 2022. godine, a dijagnoza frontotemporalne demencije (FTD) stigla je svega godinu dana kasnije. FTD je „rezultat oštećenja neurona u frontalnim i temporalnim režnjevima mozga“, prema Nacionalnom institutu za starenje. Mnogi simptomi mogu podrazumevati neuobičajena ponašanja, emocionalne probleme, probleme u komunikaciji, poteškoće s radom ili poteškoće s hodanjem.

screenshot-20231109-100312.jpg
Printskrin/Instagram 

Prisetimo se, glumac se oženio s Emom Heming u njihovom domu u Turks i Kaikosu u martu 2009, a par ima dve ćerke, Mejbel i Evelin. Glumac je prethodno 12 godina bio u braku s Mur, a imaju i tri ćerke - Rumer, Skaut i Talula.

Talula (30) otkrila je ranije ove godine da joj je u odraslom dobu dijagnostikovan autizam. Priznala je da nije imala pojma kakav će domet i učinak imati deljenje njene dijagnoze na društvenim mrežama.

- Nisam znala da će stvar tako odjeknuti kako je. Postavljali su mi pogrešnu dijagnozu gotovo ceo moj život i tek sam u 29. godini dobila potvrdu od čega bolujem, a to je često za odrasle žene, Dakle, sve je to vrlo novo za mene. Tek sam u poslednjih godinu dana naučila koji su moji simptomi kako da ih regulišem. Vrlo sam funkcionalna autistična i borbu više vodim čulima nego komunikacijom - rekla je.

Nakon što je saznala svoju dijagnozu, bila je emotivna, ali joj je i laknulo što je konačno pronašla odgovore na svoja zdravstvena pitanja.

- Da budem iskrena, mrzela sam se i mislila sam da je nešto u meni slomljeno tako da je olakšavajuće kad sam saznala da su delovi mene za koje sam mislila da ne valjaju zapravo u redu, samo oko njih treba malo više da se pozabavim. Počela sam drugačije da gledam na sebe, moju porodicu i ljude oko mene - poručila je.

Oko svoje dijagnoze je od početka bila iskrena jer zna kako bi njen primer i glas mogao da pomogne onima kojima je to potrebno.

- Sve su oči bile uprte u mene još od kako sam bila beba, pa sam mogla iskoristiti svoju platformu kako bih progovorila o tome. Nisam znala na koji ću se tačno način obratiti publici, ali osećala sam odgovornost da moj nastup mora zaista nešto da znači. Mislim da ima toliko ljudi koji se bore, a slični su meni - poručila je za kraj.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ L. S.)

Bonus video

Kurir televizija RAŠA BUKVIĆ OTKRIO KAKAV JE ZAPRAVO BRUS VILIS: Radili smo 6 meseci, dotakli smo se privatnih stvari OVO JE RAZLIKA IZMEĐU NAS