Osim što je bio strastveni lovac, Josip Broz Tito, gajio je strast i prema ženama. Jedna od najvažnijih žena u njegovom životu bila je Davorjanka Zdenka Paunović, koja je ostala zabeležena u istoriji kao Titova velika ljubav, iako se o njihovoj vezi i ne zna mnogo.

Davorjanka, 29 godina mlađa od Tita, bila je studentkinja francuskog jezika kada su se upoznali uoči Drugog svetskog rata. Njihov susret ubrzo je doveo do toga da postane njegova lična sekretarka, ali njihov poslovni odnos vrlo brzo se pretvorio u ljubavni.

Prema rečima beogradskog istoričara Čedomira Antića, Davorjanka je bila Titova najveća ljubav, iako su u njegovom životu postojale i druge važne žene, poput Herte Has, njegove prve nevenčane supruge, prenosi Express.

Has je, prema Antiću, ubrzo shvatila da Tito i Davorjanka žive zajedno kada ih je posetila u Glavnom štabu, nakon čega je njihov odnos postao javan među partizanima. Članovi partije mladu ljubavnicu nisu najbolje podnosili, a navodno su među sobom pričali i da bi je najradije streljali.

profimedia0068218535.jpg
HEINRICH SANDEN / AFP / Profimedia 

Strastvena ljubav i burne svađe

Njihova veza bila je ispunjena strašću, ali i burnim svađama. Davorjanka i Tito provodili su vreme zajedno u partizanskim logorima, gde nije bilo privatnih prostorija i gde su svi mogli da čuju njihove razgovore i svađe.

Čedomir Antić napominje kako su partizani imali pravila koja nisu dozvoljavala lične odnose, ali uprkos tome, ljubav između Tita i Davorjanke je cvetala.

profimedia0807745484.jpg
ullstein bild / - / Profimedia 

Bivši slovenački partizan Franc Leskošek ispričao je kako je jednom prilikom, dok su čekali na sastanak s Titom, čuo strastvene zvuke iz susedne prostorije. Tito je kasnije šaljivo izjavio da je bio zauzet "važnim i neodložnim poslovima".

Davorjankina smrt

Davorjanka Paunović preminula je 1946. godine, kad je imala samo 25, a zvaničan uzrok smrti bila je tuberkuloza. Tito je pokušao da je spase, poslao ju je i na lečenje u Moskvu kod najboljih lekara, ali bolest je ipak pobedila.

Njena smrt toliko ga je pogodila da je odlučio da je sahrane u vrtu Belog dvora, njegove beogradske rezidencije. Zanimljivo je da je uz Davorjanku, Tito tamo sahranio i svog omiljenog konja i psa.

Posle Davorjankine smrti, Tito više nije dozvoljavao da se o njoj govori, posebno ne u prisutnosti njegove kasnije supruge, Jovanke Broz. Ipak, Davorjankina porodica nastavila je da posećuje njen grob godinama nakon njene smrti.

Porodica Karađorđević, koja je nakon pada Miloševićevog režima vratila deo kompleksa Belog dvora, čak je nudila porodici Paunović mogućnost premeštanja posmrtnih ostataka u Požarevac, ali oni su to odbili.

Njihova veza ostala je upamćena kao jedna od najkontroverznijih priča iz Titovog privatnog života, a potvrđeno je i da je Davorjanka imala uticaja ne samo na Tita, već i na političke odluke koje je donosio.

(Kurir.rs/ Net.hr/ L. S.)

Bonus video

kurir televizija TITOV KUVAR OTKRIO NOVE DETALJE O BROZU: Misli ti zlo, a s tobom lepo! Spremio kajganu koja mu se nije dopala i EVO KAKO JE PROŠAO