Princeza Teodora, ćerka pokojnog grčkog kralja Konstantina i kraljice Ane-Marije, udala se za 7 godina mlađeg američkog advokata Metjua Kumara na grčkoj pravoslavnoj ceremoniji u Atini. Teodora (41) je objavila veridbu u novembru 2018. Njihovo venčanje je odlagano dva puta - prvo 2020. zbog pandemije COVID-19, a ponovo nakon smrti Teodorinog oca u januaru 2023.

Par je razmenio zavete u Mitropolitskoj katedrali Blagovesti, istoj crkvi u kojoj su se Teodorini roditelji venčali 18. septembra 1964. Kralj Konstantin i kraljica Ana Marija bili su u braku skoro 60 godina i dobili petoro dece - princeza Aleksija, princ Pavlos, princ Nikolaos, princeza Teodora i princ Filip.

Teodoru i Mateja venčao je mitropolit Dorotej II, sa nekoliko članova porodice koji su bili u svatovima, navodi se u zvaničnom saopštenju. Nevestina braća prestolonaslednik Pavlos (57) i Princ Filipos (38) izabrani su da budu kumovi sa mladoženjine strane, a princeza Marija-Olimpija, i  Arijeta Morales de Gresija, zamoljene su da budu deveruše. Princezu je do oltara umesto oca dopratio najstariji brat, prestolonaslednik Pavlos.

profimedia-0913581948.jpg
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Par je odlučio da se venča u Atini, prenosi People. „Želja para da venčanje bude u Atini odražava njihovu ljubav prema Grčkoj, snažne veze koje održavaju sa zemljom i želju da podele grčku kulturu, gostoprimstvo i identitet sa svojim gostima“, navodi se u saopštenju.

Princeza Teodora i Metju imali su napornu nedelju pre venčanja. Teodora, Matej i njena majka kraljica Ana-Mari bili su i na audijenciji kod atinskog mitropolita 24. septembra. 

Mlada i mladoženja priredili su predsvadbeni događaj u Vizantijskom muzeju, a ceremoniji venčanja su prisustvovale brojni članovi evropskih kraljevskih porodica. Bili su tu, između ostalih, španska kraljica Sofija i bračni par Karađorđević, princ Aleksandar i princeza Katarina.

profimedia-0913541541.jpg
NIEBOER/PICTURE PRESS EUR 

Svadbena proslava za 250 zvanica priređena je u ekskluzivnom hotelu na Glifadi, na čuvenoj Atinskoj rivijeri.

Pokojni otac princeze Teodore Konstantin bio je poslednji kralj Grčke pre nego što je monarhija ukinuta 1973. godine, iako njegovi potomci još uvek predstavljaju zemlju kao prinčevi i princeze.

(Kurir.rs/M.F.)

Kurir televizija PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani