Britanska kraljevska porodica ne prestaje da intrigira svet, a kraljica supruga Kamila Parker u centru je interesovanja javnosti nakon što je njen sin Tom Parker Boulus objavio knjigu.

Njegovo delo "Kuvanje i kruna: kraljevski recepti od kraljice Viktorije do kralja Čarlsa III", privlači mnogo pažnje, a tu se najmanje radi o receptima. U mnogobrojnim intervjuima koje trenutno daje Tom otkriva i brojne pikanterije o porodici.

kralj-carls-kraljica-kamila-profimedia0873181645.jpg
Ray Tang / AFP / Profimedia 


On je u intervjuu za Tajms govorio o omiljenoj hrani svoje majke, ali se osvrnuo i na njihov odnos.


- Mislim, to bi rekao moj sin, ali ona je neko s kim volim da večeram. I volim da šetam Škotskom sa njom. Uvek ima svađa, razmimoilaženja u mišljenjima i bilo bi jako čudno da se u svemu složimo. Neprijatno... Definitivno bih joj ponekad išla na živce - rekao je Parker Bouls.

kamila.jpg
Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia 

A kada su u pitanju upornost i negativne konotacije vezane za njegovu majku, Tom se ne plaši da ih odmah porekne.


- Znate li da on ima reputaciju da pije džin i puši? upitao je novinar.


- Nikada u životu nije popila čašu džina. Ne puši – otkrio je i zaštitio svoju majku.

Njen sin je opise kraljice Kamile kao velike pušačice i često pijanice nazvao potpuno netačnim.

kralj-carls-kamila-parker-bouls-profimedia0774384958.jpg
Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia 


- Ali moja majka jedva pije. Nikada je nisam video ni malo pripitu - objasnio je.


Rekao je da bi njegova majka tu i tamo možda popila čašicu alkohola, ali da je daleko od redovnog pijenja. Na pitanje novinara kako je Kamila primila to što piše knjigu o odnosu kraljevske porodice i hrane, Parker Bouls je rekao:


"Moja majka je sve pročitala pre objavljivanja, a zatim i Palata", istakao je on.

Šta jede kraljevska porodica?

kralj-carls-kraljica-kamila-profimedia0886733163.jpg
Jane Barlow-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

U okviru dokumentarca "Tajne kraljevske kuhinje“, bivši kraljevski kuvar Grejem Njubol otkrio je posebne zahteve koje kraljevska porodica ima u pogledu oblika hrane koju jedu i objasnio zašto, prenosi britanski ekspres.


Naime, princezi od Velsa Kejt Midlton i ostalim članovima porodice zabranjeno je da jedu hranu oštrih ivica, među kojima su i četvrtasti sendviči, jer se pridržavaju starog sujeverja po kome onaj ko servira takvu hranu želi propast monarhije.

kraljevska-porodica.jpg
Printscreen YouTube 


Članovi kraljevske porodice nikada ne jedu pravougaone sendviče jer tradicija kaže da svako ko im da hranu sa zašiljenim ivicama pokušava da preuzme britanski tron – tvrdi Njubol, koji je dve godine kuvao u Bakingemskoj palati i šest godina u Kensingtonskoj palati, a tokom tog perioda nikada nije pripremao četvrtaste sendviče za pokojnu kraljicu Elizabetu.

Umesto toga, bivši monarh je više voleo okrugle sendviče sa džemom da jede uz popodnevni čaj.

kraljevska-porodica-profimedia0783942377.jpg
Imageplotter / Avalon / Profimedia 

Članovi kraljevske porodice imaju stroga pravila o tome šta mogu da jedu kada putuju, a upoznala ih je kraljica Elizabeta povodom svojih poseta inostranstvu. Na vrhu liste namirnica koje treba izbegavati su školjke zbog visokog rizika od trovanja povezanih sa njima.

- Želimo da po svaku cenu izbegnemo trovanje hranom članova kraljevske porodice, posebno ako su na stranom putovanju - rekao je bivši batler kralja Čarlsa III Grant Harold.

Pokojna kraljica Elizabeta nije bila ljubitelj ni testenina ni krompira, a sa jelovnika je uklonjen i beli luk zbog mogućnosti neprijatnog zadaha.

profimedia0844797882.jpg
Images / Alamy / Alamy / Profimedia 


- Pretpostavljam da je beli luk zabranjen zbog žgaravice i podrigivanja - otkrio je ranije kuvar Džon Higins, dok je kraljica Kamila potvrdila gostujući u australijskom MasterChef-u da se drže podalje od belog luka kako bi sprečili neprijatnosti tokom direktne komunikacije.

Kralj Čarls je uklonio „foie gras” sa svih kraljevskih jelovnika zbog procesa stvaranja tog specijaliteta, odnosno brige o tretmanu pataka i gusaka koje se uzgajaju za ishranu. Takođe, suprug kraljice Viktorije, princ Albert u 19. veku takođe je imao slična sujeverja u ishrani i navodno je izbegavao da jede hranu u obliku kovčega.

(Kurir.rs/Večernji.hr/I.M.)