Reper Tupak Šakur ubijen je 1996. godine u pucnjavi, a s njom se sada sve glasnije povezuje i Šon Didi Kombs, koji je nedavno uhapšen i koji se tereti za reketiranje, trgovinu ljudima i druga kriminalna dela. Istražiteljka mesta zločina u slučaju Tupakove smrti, Šeril Makolum, rekla je kako veruje da je Dedi povezan s reperovim ubistvom, ali i s prethodnom pucnjavom u kojoj je Šakur povređen 1994. godine.

"Cela stvar je za mene počela 1994, prvi put kad je Tupak bio upucan", rekla je ona za NewsNation. Tupak je naime ranjen tokom navodnog pokušaja pljačke u studiju "Quad" u Njujorku. U trenutku pucnjave u studiju je bio i Dedi s još 40 ljudi. "Ne morate da upucate nekog pet puta kako biste mu uzeli nakit i novac (aludira na ranjavanje Tupaka). A Šon Kombs i njegova pratnja od 40 ljudi? Nepovređeni. Neugroženi", ispričala je ona pa dodala:

profimedia0338409984.jpg
Profimedia 

"Kako ima smisla da je jedna osoba bila opljačkana, ali ne i ostalih 40? Ko bi od njih imao više novca i nakita? Pa njih 40", smatra Šeril.

Nakon pucnjave koja se dogodila 1994. godine je Šakur otvoreno optužio Bigija Smolsa, poznatog i kao Notorious B.I.G., njegovu diskografsku kući Big Records i njenog osnivača, Paf Dedija, te rekao kako su oni imali ulogu u incidentu. Smatrao je da su bili uključeni u pucnjavu zbog toga što su bili u potpunosti ravnodušni kad je "krvav ušetao u studio".

paf dedi profimedia-0211326598.jpg
MPNC / Backgrid USA / Profimedia 

"Niko mi nije prišao. Primetio sam da me niko nije pogledao. Pafi je stajao iza. Poznavao sam Pafija. Znao je koliko sam stvari uradio za Bigija pre nego je postao poznat", rekao je Tupak 1995. godine.

Dve godine nakon prve pucnjave je Tupak ponovo upucan dok je sedeo u automobilu. "Oba puta kad je Tupak bio upucan, bio je zatočen u nečemu. Bio je zatočen u liftu, a onda je bio zatočen u autu. Nije imao gde da pobegne. U obema scenama, ironično, nije bilo video snimaka. Meni ovo pokazuje da je neko njemu blizak znao gde se nalazio taj dan, to vreme i tu lokaciju. To, za mene, prilično smanjuje vašu grupu osumnjičenih. Samo mali broj ljudi bi mogao da zna gde je on bio ta dva dana", ispričala je istražiteljka, prenosi Jutarnji.hr.

tupak-sakura.jpg
Profimedia 

Kombs i Bigi su tada negirali vezu s pucnjavama. Bigi je ubijen godinu dana nakon Tupaka.

Inače, Tupakova porodica je nedavno angažovala advokata Aleksa Spajru kako bi istražio povezanost između Dedija i ubistva repera. Sve se dogodilo nakon što je čovek osuđen zbog Tupakovog ubistva, Duan "Keefe D" Dejvis, rekao da je Kombs platio milion dolara za njegovo ubistvo.

Dedi se trenutno nalazi u pritvoru u Bruklinu u Njujorku, a preti mu doživotna kazna zatvora, ako bude osuđen.

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video

Instagram/jlo Kako Dženifer Lopez stavlja crveni karmin