Nepuna tri meseca snimala se serija o životu jednog od najvećih književnika na ovim prostorima, Ive Andrića, a Tihomir Tika Stanić, reditelj, scenarista i glavni glumac, bio je gost emisije "Puls Srbije". Zajedno sa novinarkom Mašom Kostić, razgovarali su o izazovima rada na seriji, reakcijama publike, ali i o važnosti pričanja priča o velikim ličnostima iz naše istorije i kulture.

- Za sada nema kritika. Ako ih i ima, ne stižu do mene. Bili smo sami prema sebi kritični od početka, posebno dok smo pisali scenarijo. Sa mnom su radili Ivan Velisavljević, Jelena Mijović, Aleksandar Novaković i doktor Vladimir Roganović. Bili smo oprezni, tražili smo pravi ugao - rekao je Stanić, govoreći o procesu stvaranja serije.

366443_241008.01_39_56_23.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Na pitanje kako može biti kritičan prema sebi s obzirom na to da igra Ivu Andrića već 23 godine, Stanić je objasnio da je rad na velikoj temi uvek izazov.

- Nikad ne znate da li ćete pronaći pravi način da ispričate priču, ali reakcije publike na festivalima, od Sarajeva do Zlatibora, pokazale su da smo uspeli - dodao je Stanić.

Stanić je istakao da je rad na seriji trajao osam godina, ali da se on zapravo pripremao za ovu ulogu ceo život.

- Igrao sam Andrića šest puta pre ovoga. Bilo je mnogo uloženog truda, i ispred i iza kamere, ali kad smo završili seriju, znali smo da je to ono što smo želeli da napravimo. Publika je reagovala pozitivno, a komentari od prijatelja koji su uvek prvi da kritikuju, bili su pozitivni.

Kurir televizija Tihomir Stanić o seriji o Andriću: Ovo je dug prema našoj kulturi i istoriji

Maša Kostić je govorila o reakcijama mlađe publike na seriju.

- Mlađima je dovoljno da gledaju sliku. Kažu da su kadrovi toliko lepi da ih serija uvlači u period o kojem nisu ni imali pojma. Mnogi su tek kroz ovu seriju saznali ko je Ivo Andrić. Serije poput ove su način da se mlađe generacije edukuju, jer ovakvi sadržaji omogućuju da zamisle kako je Andrić zaista izgledao.

366443_241008.01_38_09_16.Still004.jpg
Kurir Televizija 

Govoreći o izboru glumaca, Stanić je spomenuo Vesnu Pećanac, koja igra ključnu ulogu.

- Vesna je velika glumica i moja bliska prijateljica. Ona nas podržava godinama, a kad sam joj ponudio ulogu, bila je oduševljena. Mnogi glumci u seriji nisu često na televiziji, ali su sigurno pravi izbor za ove uloge.

Na pitanje da li je serija ideološki obojena, Stanić je odgovorio:

- Mi smo se trudili da ispričamo istinitu priču, prateći dokumenta iz tog vremena. Ukoliko je život Ive Andrića ideološki obojen, onda bi se moglo reći da je i serija. Bili smo vrlo oprezni i studiozni.

Stanić je zaključio da je ovaj projekat njegov dug prema Andriću i budućim generacijama.

- Mi kao narod imamo obavezu da pričamo priče o značajnim ličnostima iz naše kulture i istorije, a ne da se bavimo marginalnim temama. To je moj stav i u tom pogledu sam dosledan.

366443_241008.01_34_22_07.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Na kraju emisije, Stanić se osvrnuo na lično iskustvo s vatrogascima, kada je u njegovoj zgradi izbio požar.

- Moram da pohvalim vatrogasce. Oni su stigli brzo, bili su pažljivi prema stanarima i profesionalni. Moram da iskoristim priliku da im se zahvalim - zaključio je Stanić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju