Porodica Kenedi sopštila je juče da je preminula Etel Kenedi, udovica američkog senatora Roberta F. Kenedija. Kako je navedeno ona je preminula u 96. godini u snu zbog "komplikacija nastalih nakon moždanog udara koji je pretrpela prošle nedelje".

Ko je bila Etel Kenedi?

profimedia-0919151468.jpg
CHRIS KLEPONIS / AFP / Profimedia 

Rođena je kao Etel Skakel 11. aprila 1928. godine i bila je ćerka bogatog protestantskog magnata uglja Džordža Skakela i En Branak Skakel. Roditelji su joj tragično poginuli u avionskoj nesreći 1955. godine.

Roberta F. Kenedija je upoznala sa 17 godina u Kanadi. Venčali su se pet godina kasnije u katoličkoj crkvi Svete Marije u Griniču, u Konektikatu.

Etel je bila majka 11 dece, a poslednje je rodila par meseci nakon smrti muža. 

Krojila je sudbinu Amerike sa porodicom Kenedi

Bila je zainteresovana za politiku i učestvovala je u predsedničkoj kampanji svog devera Džona F. Kenedija

Njen suprug Robert, uspešno je vodio kampanju i osvojio mesto u američkom Senatu predstavljajući Njujork 1964. Ubijen je 6. juna 1968, manje od 24 sata nakon što je objavio da je pobedio na dva predsednička izbora u Kaliforniji i Južnoj Dakoti.

Neposredno posle njegove smrti, Etel je osnovala centar za ljudska prava Roberta F. Kenedija, posvećenog nastavku rada u oblasti ljudskih prava i novinarstva.

Nikada se nije preudala, ali je umesto toga posvetila ostatak života javnoj službi, kako kroz RFK centar za ljudska prava, tako i kroz organizaciju za razvoj zajednice u Bruklinu.

Imala je 34 unučadi i 24 praunučadi. Takođe, nikada se nije u potpunosti oporavila od smrti svog muža, te se u javnosti često govorilo da je bila gruba prema ljudima, zapostavljala decu i da je bila opsednuta porodicom Kenedi.

(Kurir.rs/arise/I.M.)