Mutne radnje Šon Kombsa, poznatijeg kao Paf Dedi ne prestaju da potresaju svet. Na teret mu se stavljaju ozbiljna krivična dela poput trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, a radio je sa mnogim poznatim ličnostima.

paf dedi dzastn biber.jpg
Printscreen YouTube 

Njegovo ime se povezuje sa Džastinom Biberom, a često se ističe da je on lansirao Džastina Bibera, koji je sa 15 godina postigao svetsku slavu debitanskim singlom "One Time". Međutim, tek sad je otkriveno kako je muzička zvezda pala u ruke Paf Dedija.

Kako navodi Dejli Mejl, talenat Džastina Bibera je otkriven kad je imao 12 godina od strane Skutera Brauna, kad aje obrađivao Ašerove pesme na Jutjubu. Međutim, pravi spektakl je nastao kada je Ašer omogućio Dediju da vodi Džastinovu Karijeru.

justin-bieber-instagram1.jpg
Printskrin/Instagram 

"Prelepi 14-godišnjak" pao je u ruke L.A. Rida, a onda je sledeće godine proveo 48 sati sa Didijem, naizgled bez nadzora, u domu repera, gde su "poludeli".

Džastinovi prvobitni mendžaeri i mentori su bili usko povezani sa Dedijem

Rid - koga bivša koleginica takođe tužila za seksualni napad i uznemiravanje - sa Dedeijem je počeo da radi kao tinejdžer. Nakon toga su negovali odnose i često su se savetovali. Sa Biberom se upoznao uz pomoć Ašera, nakon čega je maloletnog Džastina upoznao sa Dedijem. 

Rid i Biber

Rid je u svojim memoarima pisao sve o svojoj prvoj interakciji sa Džastinom, koji prema rečima muzičkog producenta ima „lepo“ lice, trendi kosu i prirodnu harizmu.

Sam Rid je otkrio Ašera, a ostali su  bliski prijatelji čak i nakon što je zvezda potpisala ugovor sa drugom izdavačkom kućom, i često bi 'razmenjivali poklone'. Sećao se kako ga je Ašer nazvao u oktobru 2008. da ga pita da li će biti u njegovoj kancelariji celo popodne jer je "imao nešto što je hteo da mi donese“.

U 16 časova, Ašer je stigao sa "slatkim četrnaestogodišnjim dečakom“.

- Ovaj klinac je bio prelep, kao što žena može biti lepa, a muškarci retko kada jesu - priseća se Rid.

Biber je odmah seo za klavir i počeo da peva.

- Ovo je Džastin Biber - rekao je Ašer.

"Ašer mi nije samo doveo dete sa neverovatnim glasom, on mi je doveo rođenog zabavljača, nekoga ko će postati najveći od svih njih. Kada je Ašer rekao da ima dar, nije se šalio.“ pisao je Rid.

Rid je tada odlučio da potpiše sa Džastinom 'odmah', i tvrdio je da mu je kosa "jednako važna kao i njegove pesme i njegov glas'.

- Pošto je bio maloletan, trebalo je nekoliko dana da se njegovi roditelji umešaju i odjave - navodi.

Sledeći put kada je Biber došao u kancelariju sa svojim menadžerom Skuterom Braunom, Džastin je namestio kosu tako da mu je skoro prekrivala oči, što je Rid opisao kao „upadljiv pogled koji je bio njegov sopstveni“.

- Džastin je jednostavno bio lep – njegova supermoć je bilo njegovo lice. Ali njegova kosa i izgled bili su samo deo njegovog šarma. Imao je svu tu prirodnu harizmu koja ga je odmah transformisala u sopstveni lik. Dok su drugi umetnici morali da rade kako bi razvili ličnost koju su želeli da projektuju, on je od samog početka bio simpatičan i živahan, zračio je ličnošću - pisao je.

Onda Džastin dolazi kod Dedija

paf dedi dzastn biber.jpg
Printscreen YouTube 

Džastin se brzo uključio u ekipu Caught Up u kojoj je bio Paf Dedi, koji mu je takođe postao mentor. On je ostao uz njega čak i kada mu je glas pukao, te je sprečio da se okonča njegova budućnost sa Island Records.

- Dedi mi je rekao "Ne budi budala. Nemojte putati klinca. I dalje će biti zvezda. On je sve ono što ste mislili da jeste onog dana kada ste potpisali ugovor" - otkrio je Rid. 

Imajući na umu taj savet, angažovao je vokalnog trenera da pomogne Biberu da prođe tranziciju (pubertetske promene glasa).

- Nisam bio takav. U to vreme mu (Džastinu Biberu) nisam pružao istu vrstu ljubavi i podrške. Ali Paf Dedi je bio u pravu - rekao je.

Danas je situacija drugačija

paf dedi dzastin biber profimedia-0914220634.jpg
Foxy Brown / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Rida trenutno tuži za seksualni napad i uznemiravanje bivša koleginica iz Arista rekordsa, Dru Dikson, koja kaže da ju je dva puta napao 2001. godine - u privatnom avionu i u zadnjem delu svog privatnog automobila.

U međuvremenu, za Džastina se kaže da je „zgrožen“ optužbama protiv Dedija, koji mu je bio mentor na početku muzičke karijere. Novopečenom ocu je 'savetovano da se drži što dalje od svega što je povezano sa Dedijem.

Izvori bliski Džastinu ekskluzivno su za Dejli mejl rekli da mu „nikada nije trebalo da bude dozvoljeno da se zabavlja sa Dedijem ili bilo kim drugim kada je bio tinejdžer“. Tvrde da su ga "bacili vukovima" njegova majka Peti Malet i uglavnom odsutni otac Džeremi Biber.

Delimično je odgovoran i Ašer, sa čijom je izdavačkom kućom Biber potpisao ugovor, tvrde ovi izvori.

Nema dokaza koji bi sugerisali da su Biberovi roditelji, Ašer ili Rid znali za Dedijevu navodnu kriminalnu aktivnost u to vreme.

(Kurir.rs/I.M.)