Norveški kralj Harald V (87) i njegova supruga Sonja (87) započeli su proceduru organizacije njihovih sahrana koje će snositi država.


- Dvor je započeo organizaciju u saradnji sa kraljem i kraljicom i u skladu sa tradicijom - navodi se u saopštenju koji su objavili norveški mediji.


Najstariji evropski kralj i njegova supruga trebalo bi da od države dobiju 20 miliona norveških kruna za sarkofage (oko 1,7 miliona evra) što je povezano sa važećim nacrtom proračuna parlamenta.

11120105.jpg
EPA-EFE/Terje Pedersen / POOL NORWAY OUT 


Dalje se navodi da ovaj kraljevski par želi da dizajnira svoje kovčege. Deda norveškog kralja Hakon VII počiva u mramornom sarkofagu, dok je kralj Olav V odabrao sarkofag od bronze.
Kraljevski par će počivati kao i njihovi preci u kraljevskom mauzoleju tvrđave Akershus u Oslu. Kovčeg još nisu odabrali.

Ovo je praksa


Iako se čini bizarnim, praksa da monarsi organizuju svoje sahrane nije neubičajena u Evropi. Tako je na primer britanski princ Filip (muž kraljice Elizabete) isplanirao svoju sahranu. Posebnu pažnju posvetio je automobilu Land Roveru Defender TD5 130 izrađenom po narudžbi, koji je kovčeg sa njegovim telom odvezao do kapele.

(Kurir.rs/I.M.)