Iako je preminuo u avgustu prošle godine, šokantne optužbe na račun imućnog preduzetnika i bivšeg vlasnika Harodsa, Mohameda Al Fajeda ne prestaju. Kako je nedavno preneo BBC, više od 20 žena podelilo je svoje iskustvo rada u Harodsu i sve su rekle kako su bile seksualno zlostavljane, a neke od njih i silovane.

A čini se da su njihova svedočanstva u dokumentarcu BBC-a samo otvorila Pandorinu kutiju. Sada se, naime, javilo još 65 žena koje optužuju Al Fajeda za zlostavljanje koje seže unazad gotovo 50 godina.

mohamed-al-fajed-kraljica-elizabeta-profimedia0742345978.jpg
Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Jedna žena je rekla da ju je Fajed napao u Dubaiju 1977, što je dosad najranija optužba, prenosi britanski The Sun.

Fajed, koji je bivši vlasnik luksuzne robne kuće Harods i fudbalskog kluba Fulham, preminuo je prošle godine u 94. godini, a optužen je za višestruke seksualne napade nakon što je prošlog meseca objavljena BBC-jeva istraga o moćnom egipatskom milijarderu. BBC je rekao da je 37 žena koje su se javile radilo u londonskoj robnoj kući.

princeza-dajana-mohamed-al-fajed-profimedia0220688366.jpg
David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Advokati koji zastupaju navodne žrtve su prošle nedelje izjavili da se do sada javilo više od 70 žena koje zastupaju. Policija takođe istražuje brojne nove optužbe protiv Al Fajeda, a saopštili su i da će napraviti "potpunu reviziju svih postojećih navoda" o incidentima za koje se navodi da su se dogodili između 1979. i 2013. godine.

U ceo slučaj uključena je i policija, koja je u kontaktu s advokatima koji zastupaju navodne žrtve kako bi "bili sigurni da su svi imali priliku da razgovaraju s njima i prijave sve prekršaje", prenosi The Sun.

Podsetimo, Harods, tokom perioda kad je Al Fajed bio na čelu luksuzne robne kuće, nije intervenisao već je pomogao u prikrivanju optužbi za nasilje. Trenutni vlasnici Harodsa rekli su kako su u potpunosti zgroženi optužbama te da su žrtve bile izneverene od strane robne kuće. Incidenti su se dogodili u Londonu, Parizu, Sen Tropeu i Abu Dabiju.

A nakon što su se oglasile zaposlene iz Londona koje su tvrdile da ih je bogati biznismen, otac Dodija Al Fajeda, muškarca s kojim je princeza Dajana bila u vezi poslednjih meseci svog života i koji je poginuo u istoj nesreći, napao i silovao dok su radile za njega, oglasila se i jedna žena iz Pariza.

Kristina Svenson radila je u Fajedovom prestižnom hotelu "Ritz", a ona je prva žrtva koja će podneti tužbu u Francuskoj. Radila je kao Al Fajedova izvršna pomoćnica u "Ritzu" u junu 1998 - samo 9 meseci nakon smrti princeze Dajane i njegovog sina, njenog ljubavnika, Dodija Al Fajeda, u saobraćajnoj nesreći. Par je, naime, svoje poslednje sate proveo večerajući baš u "Ritzu".

Kristina je pak otkrila da, iako je Al Fajed bio skrhan gubitkom sina, njegova tuga nije zaustavila njegove "nasilne i perverzne napade na žene".

"Silovao je i napadao mlade žene i devojke čak i u najcrnjim trenucima. Sve o čemu je mogao da razmišlja bio je seks. Bio je totalni perverznjak, redovno je činio kriminalna dela nad ženama", ispričala je Kristina ranije za Daily Mail.

U Ujedinjenom Kraljevstvu do sada je istupilo više od 150 žrtava, a njihove šokantne priče o zlostavljanju i silovanjima imaju zastrašujuće sličnosti s onom Kristininom, prenosi Jutarnji.hr.

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video

Kurir televizija Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje